De actievoerders die aan de UGent hun solidariteit tonen met de zowat 430 hongerstakende sans-papiers in Brussel, willen hun actie niet stopzetten. Maandag vroegen de demonstranten dat rector Rik Van de Walle zich zou scharen achter een collectieve regularisatie en arbeidsvergunning voor de hongerstakende mensen.
Maar zo een oproep kwam er niet. De rector vraagt maandagmiddag wel uitdrukkelijk dat de sans-papiers in aanmerking komen voor een coronavaccin en een snelle behandeling van hun verblijfsaanvragen. Sinds februari bezetten de sans-papiers de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen van de VUB en ULB, waar ze in hongerstaking zijn om begrip te vragen voor hun uitzichtloze situatie.
"Hij weigerde ons persoonlijk te ontmoeten en rechtstreeks met ons te communiceren", zeggen de actievoerders. Die vinden "dat de rector voorbijgaat aan de hoogdringendheid van de hongerstaking".
Van de Walle heeft als rector van een van vijf Vlaamse universiteiten de overheid opgeroepen om een menselijke oplossing te vinden voor de problematiek. Maar de actievoerders vragen de rector om ook stappen te ondernemen en een ontmoeting tussen premier Alexander De Croo (Open Vld) en vertegenwoordigers van de sans-papiers te regelen. "Wij zullen deze bezetting pas verlaten als aan al onze eisen is voldaan", zeggen de actievoerders nog.