Jorginho: het kloppende hart uit Brazilië in het Italiaanse middenveld op EURO 2020

Voetbal | Raphael Toloi, Emerson Palmieri en Jorginho. Met drie zijn ze, de van origine Brazilianen die vertoeven in de Italiaanse selectie op dit EK. Vooral die laatste, Jorginho, is een heuse sleutelfiguur geworden in het elftal van bondscoach Roberto Mancini.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een middenveld zonder veel poespas, maar een heilige drievuldigheid die op zijn manier brokken maakt op EURO 2020. In de groepsfase maakte Manuel Locatelli nog deel uit van het driemansmiddenveld van Italië, maar intussen nam Marco Verratti weer zijn plaats in. Naast hem staan ook nog Nicolo Barella, de man die de openingsgoal scoorde tegen de Belgen, en Jorginho.

Die laatste zag het levenslicht in het Braziliaanse Imbituba, maar kon na verloop van tijd ook voor de Italiaanse nationaliteit kiezen. Niet omdat hij reeds zoveel jaren actief was in Italië, maar omdat zijn grootvader afkomstig was van het Noord-Italiaanse Vicenza. We durven te denken dat ze bij Italië de naturalisatie van Jorginho niet zullen beklagen.

Radio Jorginho

“Met Jorginho in je ploeg lijkt voetbal zo simpel”, liet kompaan Marco Verratti eens weten. “Hij is zo essentieel voor ons. Bijna ongenaakbaar.” Ook mede-middenvelder Nicolo Barella spaart de lofzang niet voor Jorginho. “Hij en Marco zijn fenomenen die het team doen draaien. Zijn voetbalintelligentie is onuitputtelijk. Nog voor de bal bij hem toekomt, weet hij al exact wat hij gaat doen.”

Waar je N’Golo Kanté hebt bij Frankrijk, lijkt Jorginho net als de Fransman soms de onbezongen held te zijn bij Italië. Niet toevallig spelen Kanté en Jorginho beiden bij Chelsea en wonnen ze samen de voorbije editie van de Champions League en de Europa League een jaar eerder. Het aandeel hierin van Jorginho mag absoluut niet onderschat worden.

“Hij heeft een sterke personaliteit. In een ploeg is hij de commandeur”, zegt Mauro Gibellini, de man die hem van Brazilië naar Hellas Verona transfereerde. Net omwille van die kwaliteiten heeft Jorginho de bijnamen “Professor” en “Radio Jorginho” gekregen. Op het veld zie je hem constant coachen en instructies geven aan zijn teammaats. Niet voor niets miste Jorginho, net als Leonardo Bonucci overigens, nog geen enkele match op dit EK.

Herhaling van 1968?

“Ik heb het beste van twee werelden. Ik bezit de Braziliaanse techniek aan de bal, terwijl ik dit koppel aan de Italiaanse manier van trainen en werken”, liet Jorginho ooit verstaan over zijn naturalisatie. Deze wil om te winnen zal Italië moeten helpen straks tegen Spanje in de halve finale op dit EK. Italië zoekt naar een tweede eindzege ooit op een Europees kampioenschap. Enkel in 1968 lukte dit La Squadra Azzurra.

“Spanje wordt een lastige pot, want je gaat twee gelijkaardige ploegen aan het werk zien die graag de bal laten rondgaan”, voorspelt middenvelder Nicolo Barella. Barella en co zullen het wel moeten doen zonder EK-sensatie Leonardo Spinazzola, die tegen België een scheur in de achillespees opliep. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat Jorginho niet de enige Braziliaanse Italiaan zal zijn die mag aantreden tegen Spanje. De natuurlijke vervanger van Spinazzola lijkt Emerson Palmieri te worden.

Blijft Italië zijn ongeslagen reeks van momenteel 32 wedstrijden voorzetten tegen Spanje en claimt het op die manier een plaats in de finale? Volg vanaf 20u35 de halve finale tussen Italië en Spanje op Eén.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top