De openstaande rekening van Spaans bondscoach Luis Enrique met het Italiaans elftal

Voetbal | België staat op dinsdag 6 juli niet tegenover Spanje in de halve finale van het EK voetbal. De weg naar de beste vier werd versperd door een uitgekookt Italië. Met Spanje – Italië op het programma krijgen we een partij waarbij Spaans bondscoach Luis Enrique zal azen op revanche. Die wraakgevoelens dateren al van het WK van 1994 in de VS.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Wanneer op 7 oktober van dit jaar België tegenover Frankrijk staat in de halve finales van de Nations League, is de andere halve finale reeds gespeeld. Een dag eerder zullen Italië en Spanje al uitgemaakt hebben wie naar de finale mag. Het voorproefje krijgen we alvast dinsdagavond gepresenteerd, wanneer de twee Zuid-Europese landen tegenover elkaar staan in de halve finale op EURO 2020.

Spanje en Italië hebben best een lange onderlinge geschiedenis op EK’s of WK’s. Op het vorige EK in 2016 stonden de twee landen oog in oog met elkaar in de achtste finales. Italië haalde het toen met 2-0. Op het EK van 2012 was Spanje dan weer te sterk in de finale en kroonde het zich met zware 4-0-cijfers tot Europees kampioen, ten nadelen van de Italianen. Ook op het EK van 2008 was Spanje in de kwartfinales te sterk voor Italië na het nemen van strafschoppen. Maar op het WK van 1994 in de VS liep het slechter af voor Spanje, tot grote frustratie van huidig bondscoach Luis Enrique.

Stevige ellenboog

In 1991 zou de carrière van Luis Enrique als voetballer naar een hoger niveau gestuwd worden. In de zomer van dat jaar trok namelijk het grote Real Madrid de middenvelder aan. Pas twee jaar later komen de eerste caps er voor Spanje. Met slechts vier interlands op de teller mocht Enrique mee naar het WK van 1994, waar hij ook prompt een basisplek krijgt bij La Roja.

Tot aan de kwartfinales verliep alles vlekkeloos. Na gelijke spelen tegen Zuid-Korea en Duitsland stootte Spanje door naar de tweede ronde na een zege tegen Bolivia. In de achtste finales ontdeed Spanje zich makkelijk van Zwitserland. Het werd 3-0 na onder meer een goal van Luis Enrique, zijn eerste ooit voor La Roja. In de kwartfinale wachtte een topduel tegen Italië.

De Italianen zouden het laken naar zich toetrekken door met 2-1 te winnen. Maar na de partij was er maar één gesprekonderwerp: het incident tussen Luis Enrique en Mauro Tassotti. Die laatste gaf namelijk in het strafschopgebied bij een 1-1-stand een stevige ellenboog in het gezicht van Enrique, die tot bloedens toe moord en brand uitschreeuwde bij de scheidsrechter. Die gaf echter geen krimp. Geen penalty voor Spanje, geen kaart voor Tassotti. Pas later zou de wereldvoetbalbond FIFA Tassotti voor acht wedstrijden schorsen. Spanje en Enrique kochten er weinig mee. Roberto Baggio scoorde in minuut 87 de bevrijdende treffer voor Italië. Het WK zat erop voor Spanje.


Vermoorden

Met deze herrinering komt Enrique bijna 27 jaar later voor het eerst nog eens oog in oog te staan met Italië. De Spanjaard zou in zijn actieve carrière niet meer uitkomen tegen Italië en ook als coach is het voor Enrique een primeur om straks Italië te bekampen.

“Luis Enrique wou de scheidsrechter en Tassotti vermoorden”, zei de fysio van het Spaanse elftal na de beruchte match in 1994. De woede zou nog lang nazinderen. Pas 17 jaar later zouden de twee het bijleggen, toen Enrique coach was van AS Roma en Tassotti fungeerde als assistent bij Milan. De twee zouden elkaar nog eens kruisen in de Nations League, toen Spanje het opnam tegen Oekraïne. Tassotti werkt namelijk al sinds 2016 als assistent van Oekraïens bondscoach Andriy Shevchenko.

Pakt Luis Enrique, 27 jaar na de feiten, zijn revanche tegen Italië. Het antwoord volgt op dinsdag 6 juli. De halve finale tussen Italië en Spanje is vanaf 20u35 te volgen op Eén.

Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top