Italië wint op wonderbaarlijke wijze het EK 1968

Voetbal | Italië won in 1968 het EK. Dat is tot op heden de enige keer dat ze het EK wisten te winnen. De Italianen wonnen in 1968 met veel moeite en de nodige dosis geluk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het huidige format van het EK dateert van 2016. Tussen 1996 en 2012 deden slechts 16 teams mee aan het toernooi. Tussen 1980 en 1992 waren dat 8 teams en tussen 1960 en 1976 slechts 4. In 1968 wist Italië de beker te winnen. Dat gebeurde in een zeer beknopte vorm, want er werden toen alleen halve finales en een finale afgewerkt.

De vier landen die zich voor deze fase kwalificeerden waren Italië - dat het toernooi organiseerde -, de USSR, Joegoslavië en Engeland. Dit EK van 1968 was in zekere zin het Westen tegen het Oosten, aangezien Italië de USSR moest bekampen en Engeland in de andere halve finale Joegoslavië trof.

In de finale door loting

Het EK ging door van 5 juni tot 10 juni en Italië speelde zijn halve finale in Napels. Het was een bijzonder spannende partij tegen Joegoslavië en niemand wist te scoren in 90 minuten. In de verlengingen wisten de twee landen de weg naar doel ook niet te vinden.

In die periode was er na 120 minuten nog geen sprake van strafschoppen. De wedstrijd eindigde dan op een gelijkspel en de winnaar werd gekozen door middel van een toss. Met bijzonder veel geluk viel het muntje naar de kant van Italië en daardoor bereikten zij de finale.

Een dubbele finale

In de andere halve finale versloeg Joegoslavië Engeland en de Joegoslaven gingen dus ook naar de finale. Joegoslavië speelt zijn tweede EK-finale, na de verloren finale in 1960. Het was geen makkelijke opgave voor Italië, dat na 39 minuten op achterstand kwam via Dzajic. Het Balkanland hield zeer lang stand en kon de winst al ruiken, maar in de 80ste minuut wist Domenghini de gelijkmaker te scoren.

Daardoor kwamen er verlengingen, maar daarin werd er niet meer raak getroffen. In een finale kwam er in die tijd geen toss aan te pas, maar wel een extra wedstrijd. Er kwam dus een tweede finale. Die vond twee dagen later al plaats. De Italianen konden de opeenvolging van wedstrijden beter aan en de Italiaanse coach voerde vier wijzigingen in zijn team door. Joegoslavië hield het bij twee wissels. Italië won uiteindelijk met 2-0 na goals van Riva (die de eerste partij niet startte) en Anastasi. 

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top