Het jaar waarin de Tour 100 jaar werd (1)

Sport |
In 2013 vierde de Ronde van Frankrijk het 100-jarige bestaan. Deze editie kende een spectaculair verloop dat nog werd versterkt door het prachtige parcours dat voor deze 'Centenaire' werd uitgetekend. We blikken terug op de renners die tijdens deze Tour bevestigden, op onze radar verschenen of teleurstellend presteerden (deel 1).
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Een start op Corsica, een dubbele beklimming van Alpe d'Huez in een en dezelfde etappe, een aankomst op de Ventoux (na een rit van 242 km, de langste rit in de Tour sinds 13 jaar), een passage aan de Mont-Saint-Michel en een koninklijke avondsprint op de Champs-Elysées van Parijs: de Tour van 2013 was een droomeditie die voor de gelegenheid alleen over Franse wegen werd gereden.

Christopher Froome heerst

Christopher Froome domineerde alle sleutelmomenten van deze 100e editie en bevestigde zijn status van grote favoriet: hij haalde de eerste van zijn vier eindoverwinningen van de Tour. In tegenstelling tot Bradley Wiggins, die het jaar voordien won, gaf de blanke Keniaan zijn eindzege extra luister bij door 2 bergetappes te winnen en de bergtijdrit te domineren. Een speciale vermelding is op zijn plaats voor Richie Porte, zijn ploegmaat bij Sky: die offerde zijn eigen kansen op, ging slim met zijn krachten om en zette Froome zo uit de wind. De helft van zijn eindzege kan op het conto van de Australiër worden geschreven…

Nairo Quintana komt bovendrijvenDe beste klimmer van deze Tour won ook de witte trui van beste jongere, een dubbelslag die nog nooit eerder was vertoond in de geschiedenis van de Tour. Maar bovenal was hij de eerste Colombiaan die als tweede op het podium eindigde. Zijn ritzege in Semnoz en zijn frisheid in de derde week ten opzichte van Froome deden hem in die tijd dromen van een nog hogere plaats op het podium. Hij was in 2013 nog maar 23 en een eerste Tour zoals de kleine Colombiaan had gereden, was ongezien sinds Jan Ullrich. Ook al eindigde hij nog twee keer op het Tourpodium (in 2015 en 2016) zou Quintana nooit beter doen dan in 2013.

Joaquim "Purito" Rodriguez bevestigtPurito Rodriguez eindigde voor de derde keer op rij in de top 3 van een grote ronde. Alleen een ritzege ontbrak om nog meer in het oog te laten springen. Na zijn tweede plaats in de Giro 2012 en zijn derde plaats in de Vuelta 2012 haalde hij het podium van deze Tour. De kopman van Katoesja presteerde zeer regelmatig zonder echt op te vallen. Hij bevestigde dat hij meer was dan een geduchte puncher door zich gedurende drie weken bij de besten te handhaven. De Catalaan werd in die tijd een van de vaste waarden van het peloton.

Alberto Contador ontgoocheltBij de terugkeer na zijn schorsing schitterde "El Pistolero" niet meer zoals vroeger in de bergen. Froome, Quintana en Rodriguez waren beter in de beklimmingen en dus probeerde hij een echte coup te slaan in de waaieretappe van Saint-Amand-Montrond. Ook al beschikte hij over de beste ploeg van de Tour (Saxo-Tinkoff, met Roman Kreuziger en Michael Rogers), kon hij het karwei niet afmaken. Hij bleef wel strijden, maar toch was hij een van de grote teleurstellingen van deze editie. Zag El Pistolero daar al dat zijn beste tijd voorbij was, ook al was hij nog maar 30?

Cadel Evans is te moeDe winnaar van de Tour 2011 kwam uitgeput aan de start door zijn deelname aan een Giro die in apocalyptische weersomstandigheden was gereden. Een week lang kon Cadel Evans de schijn ophouden. Omdat er onenigheid was binnen zijn ploeg BMC (met daarin de belofte Van Garderen en Philippe Gilbert) over wie nu eigenlijk de kopman was en omdat het hem duidelijk aan fitheid ontbrak, was deze Tour een echte beproeving voor de Australiër. Op zijn 36e richtte hij zich daarna op de eendagswedstrijden. Zijn 39e plaats in Parijs dat jaar was voor Evans zijn slechtste eindresultaat in de Tour, in 9 deelnames sinds 2005.

Thibaut Pinot toont zich broosDe revelatie van de Tour 2012 (etappewinst en witte trui) en de beschermeling van Marc Madiot werd door de Fransen beschouwd als de messias voor deze Centenaire. Hij kon echter de druk niet aan en leek nooit in staat om de hoge verwachtingen in te lossen. "De verwachtingen van de media namen alle krachten bij Thibaut weg", zo legde zijn broer uit. Hij gaf op, meer uit psychologische dan fysieke uitputting. Iets wat hem later nog zou overkomen.

Thomas Voeckler en Pierre Rolland boeren achteruitHet duo Voeckler/Rolland moest in deze Tour voor resultaten zorgen voor de ploeg Europcar, maar dat werd een grote flop. Rolland droeg wel een paar dagen de bolletjestrui, maar het leek er vaak op dat de twee renners meer reden om indruk te maken op de camera's dan om een resultaat te behalen. Rolland (24e) eindigde 16 plaatsen lager dan in het jaar ervoor. Voeckler (65e), het jaar ervoor winnaar van de bolletjestrui, eindigde zelfs 39 plaatsen lager! De ploeg haalde geen enkele ritzege…

Michal Kwiatkowski is niet werkschuwDe Poolse renner van Omega Pharma-Quick Step werd, samen met Quintana, de grote revelatie van deze Tour. Hij eindigde als 11e in het eindklassement en toonde zijn veelzijdigheid in de vlakke ritten, in de bergen en in tijdritten. Zijn prestatie was nog opmerkelijker omdat hij al sinds de Vlaamse klassiekers in de weer was. Hij werd 4de in de Amstel Gold Race, 5de in de Waalse Pijl, 4de in de Tirreno-Adriatico. Hij toonde zich ook in de Ronde van Vlaanderen als een echte renner van de oude stempel, een renner die het hele seizoen op het voorplan trad. Om echt de top 5 te halen in de Tour, zeiden de specialisten toen wel dat hij nog enkele kilo's moest verliezen.

Marcel Kittel is de snelsteMarcel Kittel was de nieuwe sprintbom. Met 4 ritzeges tegen 2 voor Cavendish en 1 voor Greipel en Sagan stelde hij alle snelle benen van het peloton in de schaduw. In de bergen moest hij op de tanden bijten, maar dat werd beloond op de Champs-Elysées waar hij de zege pakte waar alle sprinters van dromen. Op zijn 23ste lachte de toekomst hem toe.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top