De film 'Chocolat' bevat enkele sappige anekdotes

Films |
Of je nu van zwarte, witte, bruine of roze chocolade houdt: op 7 juli kan je je even laten gaan en jezelf trakteren op chocolade voor Wereld Chocolade Dag. Ter gelegenheid van deze dag stelt Proximus Pickx je een kwaliteitsfilm voor, met name 'Chocolat' van regisseur Roschdy Zem. We zochten achter de schermen voor een paar opmerkelijke anekdotes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een andere titel

Aanvankelijk was de titel van de film 'The Chocolate Clown', voordat de regisseurs besloten om de titel simpelweg in 'Chocolate' te veranderen. Deze wijziging maakte het mogelijk om twee negatieve connotaties te vermijden. Enerzijds wilde regisseur Roschdy Zem geen film maken die uitsluitend is gericht op de circusacts van een clown. Anderzijds wilde hij geen droge biografische film maken over het leven van Rafael Padilla, alias 'Chocolat', een man die als zoon van een slaaf in Haïti werd geboren en naar Frankrijk vluchtte. 
 
Door de film ‘Chocolat’ te noemen, benadrukt acteur en regisseur Roschdy Zem de relatie tussen George (Foottit) en Rafaël (Chocolat) op het podium en in hun leven. Het gegeven dat Chocolat de eerste populaire zwarte artiest op het Franse toneel was, verdwijnt hiermee een beetje op de achtergrond. De speelfilm is geïnspireerd op het boek van Gérard Noiriel over het leven van de clown, maar neemt wel een loopje met de historische realiteit.

Geschiedenisprijs voor een fictief verhaal

Paradoxaal genoeg ontving de film in 2016 de Historia-prijs, die tot doel heeft boeken, tentoonstellingen, films of zelfs videogames te belonen die werkelijk onderzoek doen om een historische realiteit te onthullen. Hoewel de productie enige vrijheden met het leven van Chocolat nam, werden documentalisten ingeschakeld om het levensverhaal van de artiest te verifiëren en de continuïteit van het script te bewaren om de gebeurtenissen aannemelijk te houden. Toch beloonde het tijdschrift Historia dit onderzoekswerk, wellicht omdat de film de lotgevallen van de eerste zwarte kunstenaar in Frankrijk in beeld brengt.
 

De kleinzoon van Charlie Chaplin

Niemand minder dan James Thierrée werd gekozen om het personage van Foottit gestalte te geven. Roschdy Zem wilde een circusprofessional in de film om de trucs authentieker te maken. Met dit idee in gedachten heeft de regisseur James Thierrée gevraagd, de kleinzoon van Charlie Chaplin. Thierrée is een professioneel danser, acrobaat en muzikant. Hij trad overigens in de voetsporen van zijn grootvader en kreeg de César voor beste acteur in een bijrol.
 

Stage in een clownschool

Critici hebben het acteerwerk van Omar Sy in deze film uitgebreid geprezen. Deze rol leverde hem ook een César-nominatie op voor beste acteur. Die nominatie kon hij niet verzilveren, maar hij kreeg wel een Globe de Cristal voor zijn rol.
 
De keuze voor Omar Sy was echter niet evident, want producenten Éric en Nicolas Altmayer wilden al in 2009 het levensverhaal van Rafael Padilla verfilmen. Op dat moment bestond er geen gerenommeerde zwarte Franse acteur die deze rol op zich wilde nemen. Pas zeven jaar later brak Omar Sy door en vonden de producenten en de acteur elkaar.
 
Sinds het succes van de film 'Intouchables' van regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano is Omar Sy een veelgevraagd acteur. Maar ondanks zijn onberispelijke acteervaardigheden was de Franse filmster niet bekend met de circuswereld. De acteur had daarom vier intensieve repetitieweken en uitgebreid advies nodig van collega-acteur James Thierrée om de opnames tot een goed einde te brengen. Sy heeft zich helemaal gesmeten voor de repeitities en besteedde aandacht aan het leren van de juiste vaardigheden, lichaamstaal en ritme die hij voor zijn rol kan gebruiken.

Niet de eerste 'Chocolat'

Weinigen weten dat Omar Sy niet de eerste acteur is die gestalte geeft aan het personage van Rafael Padilla. In 1952 vertolkte Rupert John de eerste Chocolate in de speelfilm 'Moulin Rouge' van John Huston. De film schetste de portretten van de grootste kunstenaars die aan het einde van de 19e eeuw voet aan wal zetten op de planken van Parijs.
 
'Chocolat' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top