Onwaarschijnlijke olympische verhalen: dankzij het Britse koningshuis is een marathon 42,195 kilometer lang

De marathon is één van de meest prestigieuze onderdelen van de Olympische Spelen omdat het misschien wel een van de indrukwekkendste proeven is. De deelnemers zetten zich met hart en ziel in om een afstand van precies 42,195 kilometer af te leggen. Maar waarom is dat zo'n precieze afstand? Het blijkt dat de Britse koninklijke familie hiervoor verantwoordelijk is!

De legende wil dat de marathon is ontstaan na de Slag om Marathon. In de vijfde eeuw voor Christus vestigden de Perzen hun heerschappij over Griekenland. Maar de Grieken komen uiteindelijk in opstand en wonnen in 490 voor Christus de Slag bij Marathon, een stad in de buurt van Athene. Deze eerste symbolische overwinning zal hen de morele kracht geven om de strijd voort te zetten om enkele jaren later de Perzen definitief terug te dringen.
 
Na de overwinning van Marathon wordt de Griekse boodschapper Philippides naar Athene gestuurd om het nieuws van de Griekse zege te delen. Hij legt dan de (ongeveer) 40 kilometer af die de twee steden van elkaar scheiden. Hij loopt de afstand, om geen minuut te verspillen. Eenmaal in de grote stad aangekomen, zou Philippides zijn boodschap hebben afgeleverd voordat hij doodmoe instortte.

De eis van koningin Alexandra

Twee millennia lang later werd de lengte van de marathon herzien. In 1908 organiseerde Londen de Olympische Spelen. Het Britse koningshuis zat uiteraard op de eerste rij voor dit internationale evenement en bemoeide zich zelfs met de organisatie. Zo eiste koningin Alexandra, echtgenote van koning Edward VII, dat de start van de marathon zou plaatsvinden in de tuinen van Windsor Castle. Zo kon Hare Majesteit en haar kinderen de wedstrijd van dichtbij bewonderen. De eindmeet was voorzien in het White City Stadium, voor de Koninklijke Loge.
 
Deze twee plaatsen lagen echter op 42,195 kilometer afstand van elkaar, en niet 40 kilometer zoals de traditie voorschreef. Gelukkig voor de koningin was het Olympisch Comité voor rede vatbaar en willigden ze de wens van de koninklijke familie in. Zo is de Olympische Spelen van 1908 een sportieve mijlpaal geworden, want sinds jaar en dag is de officiële marathonafstand 42,195 kilometer.
 
Op 8 augustus, wanneer onze Belgische atleten deelnemen aan de marathon van de Olympische Spelen, zullen ze ongetwijfeld een beetje denken aan de Griekse pionier Philippides, maar zeker ook aan koningin Alexandra...

Sport

Bekijk alles
Top