Onwaarschijnlijke olympische verhalen: Miruts Yifter in de gevangenis voor het missen van goud

Sport en politiek zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Door hun prestaties zijn sportmannen en -vrouwen ongelooflijke propagandamiddelen. Maar soms is hun lot tragisch verbonden met deze status. Kijk maar naar wat er gebeurd is met de Ethiopische langeafstandsloper Miruts Yifter.

Ethiopiërs staan al lang bekend om hun loopkunsten over lange afstanden. Met hun ongelooflijk uithoudingsvermogen presteren ze regelmatig goed over zeer lange afstanden, zoals de 5.000 en 10.000 meter. Op de Olympische Spelen winnen ze al tientallen jaren een pak medailles voor hun land. In 1960, 64 en 68 won Ethiopië goud op de marathon dankzij Abebe Bikila (60, 64) en Mamo Wolde (68).
 
Het gebeurt echter dat ze geen goud winnen. Een sportieve teleurstelling die Miruts Yifter in 1972 rechtstreeks in de gevangenis deed belanden omdat het land op de ingeslagen weg verder wilde gaan.

Brons en… te laat aan de start

Miruts Yifter had moeten deelnemen aan de Olympische Spelen van 1968, maar hij werd uiteindelijk niet geselecteerd. In 1972, voor de Spelen van München, was hij wel van de partij. Er was veel hoop op hem gevestigd omdat Ethiopië hoopte een vierde gouden medaille in zijn geschiedenis te winnen. Op de 10.000 meter eindigde Yifter evenwel slechts op de derde plaats. Hij hoopte het vervolgens goed te maken op de 5.000 meter, maar door een misverstand met zijn coaches kwam hij te laat en kon daardoor niet aan de wedstrijd deelnemen.
 
Thuis werd Miruts Yifter niet als een held onthaald, maar als een crimineel. Omdat hij geen olympisch goud had gewonnen, werd de langeafstandsloper veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens... verraad. Verrassend genoeg accepteerde Yifter het vonnis. Toen hij uit de gevangenis werd vrijgelaten, nam hij niet deel aan de Olympische Spelen van Montreal in 1976 omdat de meeste Afrikaanse landen het evenement boycotte. Hij maakte het in 1980 goed door in Moskou twee gouden medailles te winnen, zowel op de 5.000 meter als op de 10.000 meter. Yifter presteerde ook goed op de Pan-Afrikaanse Spelen in 1973 en op de Afrikaanse kampioenschappen in 1979.

Fan van onze reeks 'Onwaarschijnlijke olympische verhalen? Lees dan zeker ook even door over de tragische discussie rond de Poolse atleter Stella Walsh.

Sport

Bekijk alles
Top