Álvaro Morata is een speciaal geval in de voetbalwereld, dat kan je op zijn minst wel zeggen. Dit Spaanse voetbaltalent wordt aanbeden door zijn trainers en ploegmaats maar afgebrand door zijn fans. Of je nu van hem houdt of hem haat, Morata had een beslissende rol in de achtste finales van het EK 2020 tegen Kroatië. Bovendien zal hij vrijdag in de wedstrijd van La Roja tegen Zwitserland om 18 uur een belangrijke rol spelen.
We spoelen even terug naar de ongeziene wedstrijd tussen Spanje en Kroatië van afgelopen maandag. Het Spaans voetbalelftal is in lichte paniek wanneer de Kroaten in de tweede helft erin slagen om met 3-3 op gelijk niveau te komen. Pas in de honderdste minuut geeft de tot nu toe vaak verguisde Álvaro Morata het genadeschot aan de Kroaten. De Oost-Europese natie staat machteloos, zeker nadat Mikel Oyarzabal de voorsprong definitief bevestigt met een tweede goal in de verlengingen.
 
Snoeiharde kritiek
 
Het toernooi begon voor de spits van Juventus onder een slecht gesternte. Sinds de start van het Europees kampioenschap heeft Morata meermaals geblunderd en heeft de Spaanse pers niet nagelaten om hem daarop te wijzen. We denken bijvoorbeeld aan zijn zijn resem kansen tegen Zweden die niet gescoord werden, zijn onbegrijpelijke misser tegen Polen en zijn gemiste penalty in het duel tegen Slowakije. Het duurde dan ook niet lang voordat Spaanse supporters de spits stevig op de korrel namen. Sommigen hielden het niet bij woorden en uitten zelfs doodsbedreigingen.
 
Het moet gezegd worden dat Morata zich tot nu toe niet echt heeft getoond als een hoogvlieger. Ondanks twee passages bij Real Madrid slaagde hij er nooit in om te overtuigen bij de de Madrileense grootmacht. Ook bij Chelsea en Atlético kwam hij niet tot volle bloei. Alleen het nationale elftal lijkt hem op het rechte pad te hebben kunnen leiden. De Spaanse nummer 7 blijft echter in de ogen van velen een B-speler die tot zowel het beste als het slechtste in staat is.
 
Steun van zijn trainers
 
Alle coaches die Morata hebben opgeleid, zijn echter unaniem positief over zijn talenten. "Ik denk niet dat er een trainer in de wereld is die een speler als Álvaro Morata niet bewondert, waardeert en prijst. Hij verdedigt alsof hij een centrale verdediger is, hij domineert in de lucht, hij scoort doelpunten en is sterk", complimenteerde zijn trainer Luis Enrique na de overwinning op Kroatië.
 
Antonio Conte, Massimiliano Allegri en Diego Simeone hebben altijd de kwaliteiten van de Spaanse spits geprezen. Maar hoe komt het dan dat het voetbalpubliek anders denkt over Morata? Alberto Toril, die tussen 2011 en 2013 Álvaro Morata trainde bij Real Madrid, heeft hierover een uitgesproken mening: "Een van de problemen met moderne spitsen is dat men hun prestaties afmeet aan het voorbeeld van buitengewone voetballers als Messi en Ronaldo. Voetbalfans willen niet liever dat een spits 40 of 50 doelpunten per seizoen scoort. Álvaro is een geboren doelpuntenmaker, die ongeveer 20 doelpunten per seizoen kan scoren. Hij heeft ook een duidelijke invloed op het spel."
 
"Momenteel speelt Spanje met twee vleugelspelers die flexibel durven voetballen. Je hebt dus ook een mobiele en dynamische speler nodig, die kan profiteren van de kansen die zijn teamgenoten creëren. Dat is precies wat Morata doet. Zijn werk is misschien niet zichtbaar en moeilijk te analyseren, maar hij is de perfecte maatstaf als het aankomt op de aanvalsstijl van La Roja", zei hij.
 
Sinds zijn optreden tegen de Kroaten wordt de 28-jarige spits uiteraard geprezen door de pers en op handen gedragen door de fans. Álvaro Morata weet echter uit ervaring dat de wind heel snel kan draaien. Als hij er mentaal klaar voor is, wil hij deze vrijdag in de kwartfinales van het EK tegen Zwitserland ongetwijfeld nog een tandje bijsteken.
 
Volg de EK-wedstrijden op Sporza, La Une, via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!
 
Het programma van de kwartfinales voor aanstaande vrijdag 2 juli:
  • Zwitserland - Spanje vanaf 17u40 uur op Sporza
  • België - Italië vanaf 20u10 op Sporza