'Inception': een terugblik op een van de beste films van het afgelopen decennium

Films | Hoewel het tien jaar geleden is dat het meesterwerk van Christopher Nolan uitkwam, nodigt Proximus Pickx je uit om deze film te herbeleven. We leggen ook uit waarom deze film zo een groot succes was en maar liefst vier Oscars in de wacht wist te slepen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film vertelt het verhaal van Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) en zijn team van "extractors". Dom Cobb is geen gewone overvaller of autodief. Zijn specialiteit is het stelen van gedachten. Terwijl de slachtoffers slapen, kan hij hun dromen bespioneren. Deze handeling wordt uiteraard zeer gewaardeerd in de wereld van industriële spionage, maar het maakt van hem ook een gezochte crimineel. Daardoor moet hij onderduiken, ver van zijn familie. In ruil voor de belofte om zijn kinderen te vinden, aanvaardt Cobb een zeer delicate missie. Het gaat er niet langer om om dromen te stelen, maar om een gedachte in de geest van zijn slachtoffer te implanteren.

Christopher Nolan had al in 2002 het idee voor een thriller met deze "extractors" in de hoofdrol. Maar hij had destijds het gevoel dat hij meer ervaring als regisseur nodig had om deze film te maken. Dus liet hij het scenario zeven jaar in de koelkast liggen. Na ‘The Dark Knight’ voelde Nolan zich wel klaar, en de studio’s hadden genoeg vertrouwen in zijn vakmanschap om hem het budget te geven dat hij nodig had. Ze hebben er alvast geen spijt van gehad.

'Inception' is een sci-fi-thriller en het publiek viel als een blok voor het werk van Nolan. De film bracht wereldwijd meer dan 825 miljoen dollar op aan de kassa. Het is ook de op twee na best scorende productie van Nolan, na 'The Dark Knight’ en 'The Dark Knight Rises'. De commentaren waren bijzonder lovend, want de film is volgens IMDb zelfs de dertiende beste film ooit gemaakt.

Een getalenteerde regisseur

Christopher Nolan maakte onder de filmfanaten grote sier met zijn meesterwerk 'Memento'. Het verhaal, dat achterstevoren werd verteld, gaat over een man die slechts een kwartier kan onthouden. Ook 'The Dark Knight' en 'Insomnia' staan op zijn cv. ‘Inception’ was dus niet zijn eerste meesterwerk en Christopher Nolan wilde al heel lang met Leonardo DiCaprio samenwerken.

Inzake casting mikte Christopher Nolan ook hoog. Hij wist voor 'Inception' Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Michael Caine, Tom Berenger, Cillian Murphy, Elliot Page en de veelbelovende Ken Watanabe ('The Last Samurai', 'Batman Begins') te strikken. Een indrukwekkende cast.

Een complex scenario

‘Inception’ staat bekend als een moeilijk te begrijpen film en dat is wat het zo succesvol maakt. Er zijn talloze theorieën op het internet en het debat is zoveel jaren later nog steeds gaande. De sleutel tot het begrijpen van de gebeurtenissen in de film is het accepteren van de regels.

Ten eerste is de plot gebaseerd op het uitgangspunt dat men informatie uit een droom kan stelen, of nieuwe informatie kan introduceren (via een "inception"). Ten tweede, om deze operatie het meest effectief te laten gebeuren, moet deze plaatsvinden op een diep en onderbewust niveau. We moeten daarom het opeenvolgende vlak van dromen in gedachten houden, en dus de verschillende niveaus van de werkelijkheid.

Ten derde zal het ontwaken uit een van deze niveaus plaatsvinden door te sterven in de droom, te vallen of in de werkelijkheid te worden gewekt. De film krijgt zijn volle betekenis als je kan volgen wie er droomt of niet.

Vier Oscars

De film won vier technische Oscars: beste cinematografie, beste geluid (sound mixing), beste geluidseffecten (sound editing) en beste visuele effecten. Logisch, gezien de spectaculaire delen die zich afspelen in de droomwereld. ‘Inception’ heeft ook drie van de belangrijkste prijzen voor fantasy- of sciencefictionfilms gewonnen: de Saturn Award voor 'Beste Sci-Fi Film', de Bradbury Award voor 'Beste Film' en de Hugo Award voor 'Beste Speelfilm'.

'Inception' is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top