De Phoenix Suns hebben woensdagavond geen spaander heel gelaten van de Los Angeles Clippers in de kwalificaties voor de finale van de Western Conference. Chris Paul en zijn kornuiten verpletterden de Clippers met 103-130 op eigen terrein. 
Na een vijfde wedstrijd waar Paul George de Clippers terugbracht tot 3-2 in de reeks, moest de ploeg uit Los Angeles lijdzaam toekijken hoe Chris Paul en zijn ploeg ervoor zorgden dan zijn voormalige team geen derde reeks in zeven wedstrijden kon spelen. Zonder Kawhi Leonard, Serge Ibaka en Ivica Zubac, maar met een Paul George beperkt tot 21 punten, was het te moeilijk voor de LA-spelers om een zege te behalen.
 
De twee teams stonden in het eerste kwartaal gelijk, maar de Suns zorgden na de pauze voor een oppepper, vooral dankzij Joe Crawder. De Clippers boden weerstand dankzij Pat Beverley, Reggie Jackson en Marcus Morris, maar ze stonden bij rust nog steeds 9 punten achter. Op dit punt van het spel waren de Clippers nog niet gealarmeerd.
 
Chris Paul schiet uit de startblokken
 
De tweede helft was minder leuk om te zien en het vinnigere Phoenix-team maakte van de gelegenheid gebruik om de voorsprong uit te breiden tot 17 punten. Maar in een uitzinnig Staples Center gaf Paul George niet op en de Clippers scoorden een 10-0 om terug te komen op -7. Dat was het moment voor Chris Paul, op een terrein dat hij goed kent, om 8 punten te scoren en zijn tegenstanders te vloeren.
 
De 36-jarige leider van de Suns verhoogde het tempo verder in het vierde kwartaal om de Californiërs definitief het zwijgen op te leggen met 85-105. Daarna gaf Beverley Chris Paul onverwacht een duw, een initiatief waarvoor hij van het veld werd gestuurd. Dit weerhield CP3 er niet van om in de tweede periode 31 punten te scoren en om te eindigen met 41 punten, waaronder een 7 van 8 driepunters, 4 rebounds, 8 assists, 3 steals en 0 verdwaalde ballen.
 
Succesvol seizoen voor de Suns
 
Het management van Suns heeft goede zaken gedaan tijdens het laagseizoen en trok ervaren spelers aan als Chris Paul en Joe Crawder om getalenteerde jonge wolven zoals Devin Booker te komen steunen. Heel snel tekenden de mannen van Monty Williams goede prestaties op. Ze eindigden het reguliere seizoen op de tweede plaats toen ze net mikten op de play-offs. Het lot zorgde ervoor dat ze het in de eerste ronde opnamen tegen titelverdediger LA Lakers. Maar de geblesseerde Anthony Davis en de verminderde LeBron James konden niets doen tegen de Suns (4-2). Denver, zonder Jamal Murray, haalde nog een zege in de halve finale (4-0) en uiteindelijk gaven de Clippers, met afwezigen, het op (4-2).
 
De Suns kunnen nu even uitrusten terwijl ze wachten om erachter te komen met welk team ze te maken krijgen in de finales. Er zijn nog minimaal twee wedstrijden te gaan in deze serie, aangezien Phoenix ook profiteert van het thuisvoordeel in deze NBA-finale. Laten we hopen voor de ploeg uit Arizona dat het verhaal anders zal eindigen dan in de vorige twee finales die in 1976 en 1993 werden gespeeld. Destijds blokten Boston en Chicago de zegereeks van de Suns af.
 
De conference finales en de NBA finale zijn integraal te bekijken op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports  van Proximus.
 
Het NBA-programma van de week op Eleven Sports:
 
Vrijdag 2 juli:
  • Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks: Game 5 te volgen op Eleven Sports 2 vanaf 2u30
Zondag 4 juli:
  • Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks: Game 6 te volgen op Eleven Sports 2 vanaf 2u30