Het verhaal van Luca Loutenbach: de Zwitserse, gepassioneerde fan die de wereld rondgaat

Sport | Zwitserland ging in zijn achtste finale tegen Frankrijk van de hel naar de hemel. Op een paar minuten tijd wisten de Zwitsers een 3-1-achterstand om te buigen tot een 3-3-gelijkspel, waarbij Zwitserland het haalde in de strafschoppen. Eén man was de verpersoonlijking van deze emotionele rollercoaster: de Zwitserse fan Luca Loutenbach.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Minuut 75. Paul Pogba zette met een heerlijke krul Frankrijk op een 3-1. De Franse natie leek op rozen te zitten na de prachtgoal van Pogba. Maar wanneer Haris Seferovic in minuut 81 zijn tweede van de avond maakte, werd het plots weer razend spannend. De spanning was te snijden op de tribunes van de National Arena in het Roemeense Boekarest. De Zwitsers waren de wanhoop nabij, zo merkte ook de regisseur van dienst op, die enkele fans in beeld bracht.

Wanneer Zwitserland in de 90ste minuut alsnog de gelijkmaker scoorde, hield een van deze fans het niet meer. Plots was zijn shirt en hoedje dat hij droeg van het voorplan verdwenen. In zijn blote bast schreeuwde de opperfan zijn natie naar verlengingen en uiteindelijk een zege via strafschoppen tegen de Fransen. Zijn naam: Luca Loutenbach.  


Man van de match

Niemand die de intense Zwitserse emoties tijdens de achtste finale in Boekarest zo fel uitdroeg als Loutenbach. Van pijn en vertwijfeling naar het opperste geluk. De contrasterende beelden gaan nog steeds de wereld rond. “Man van de match”, twitterde de Londense burgemeester Sadiq Khan over Loutenbach.

Sindsdien staat de telefoon niet meer stil van de gepassioneerde fan. “Ongelofelijk wat ik meemaak. Ik kan nauwelijks bevatten wat me overkomt”, aldus Loutenbach. “Dit is de mooiste dag uit de geschiedenis van het Zwitserse voetbal. Zonder enige twijfel. Met dank aan het enorme werk dat onze voetbalbond, bondscoach Petkovic en de hele ploeg geleverd heeft.”

Gratis vliegticket

De man is intussen een absolute legende geworden in eigen land. “Er is geen betere ambassadeur voor het Zwitserse voetbal dan Luca”, liet Didier Vuignier weten, die een goede vriend en schoonbroer is van Loutenbach.

Hij maakte intussen handig gebruik van zijn nieuwe cultstatus. Zo vroeg hij op Twitter aan luchtvaartmaatschappij Swiss Air hoeveel retweets hij nodig had om een gratis vlucht naar het Russische Sint-Petersburg te krijgen, waar de Zwitsers vrijdag moeten voetballen tegen Spanje in de kwartfinales. Swiss Air was er als de kippen bij om hem een gratis businessticket te geven. Ook Red Bull sponsorde hem intussen met wat blikjes en het Zwitserse Bureau voor Toerisme heeft hem een relaxerend weekendje aangeboden in eigen land wanneer het EK is afgelopen.

Ook maakte hij een Instagramaccount aan onder de naam ‘The Swiss Super Fan’. Op deze manier probeert hij de aanvragen voor interviews te coördineren. Loutenbach raakte zo viraal dat hij zelfs al een interview gaf aan een Mexicaanse televisiezender.


Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het programma voor de kwartfinales op vrijdag 2 juli
  • Zwitserland - Spanje (vanaf 17u30 op Canvas)
  • België - Italië (vanaf 20u10 op Eén)

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top