Dennis Praet evolueerde in Italië van de 'Belgische Iniesta' naar een box-to-box-speler

Sport | Dennis Praet kwam op dit EK enkel tegen Rusland aan speelminuten. De speler van Leicester City hoopt tegen Italië nog eens minuten te mogen maken. Praet kijkt immers met plezier terug op zijn jaren in Italië.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dennis Praet speelde van 2016 tot 2019 voor de Italiaanse eersteklasser Sampdoria. De middenvelder woonde er in het prachtige Genua. De voormalige speler van Anderlecht werd er tactisch een stuk sterker en evolueerde als voetballer.

Praet verliet Anderlecht als creatieve speler

In zijn beginjaren bij Anderlecht werd Praet door toenmalig ploegmaat Tom De Sutter nog de ‘Belgische Andrès Iniesta’ genoemd. De Leuvenaar maakte als jong talent indruk met zijn enorm technisch vermogen en uitstekend positiespel. Zijn droompositie was de ‘nummer 10’ en in Anderlecht mocht Praet er vaak spelen. Onder Besnik Hasi werd hij op links geposteerd, vanwaar hij creatief uit de hoek mocht komen. In de Jupiler Pro League tikte Praet uiteindelijk af op 14 doelpunten en 24 assists in 104 wedstrijden. Bij Anderlecht zagen ze dat er belangrijke jaren aankwamen voor Praet. Hoofd jeugdopleiding Jean Kindermans liet in Sport/Voetbalmagazine in die periode weten dat de statistieken van de winnaar van de Gouden Schoen de hoogte in moesten. Door zijn fysiek vermogen zou Praet anders wel eens een meer dienende speler kunnen gaan worden.

Praet trok in 2016 dus naar Sampdoria, dat ongeveer 10 miljoen euro betaalde aan Anderlecht. In de Serie A kreeg hij minder vrijheid en moest hij zich aanpassen aan het vele tactisch denken. Praet pikte dat echter vrij snel op, maar bij Sampdoria had trainer Marco Giampaolo andere plannen met de Belg.

Sampdoria veranderde hem als speler

In zijn eerste seizoen moest Praet zich er tactisch aanpassen en hij werd uitgespeeld als mezzala. Dat is een soort box-to-box-speler die de verdediging met de aanval moet verbinden. De Belg evolueerde zo van een creatieve naar een lopende speler. Praet had altijd een groot loopvermogen en goed positiespel, waarmee Giampaolo dus aan de slag ging. Hij had dus een zeer grote invloed op het verdere verloop van de carrière van de speler.

De middenvelder groeide in zijn rol en werd een smaakmaker bij Sampdoria. Een speler met een zeer goede techniek én groot loopvermogen is altijd een interessante speler voor een club. Ploegen als Juventus en Arsenal werden genoemd, maar Praet trok in 2019 voor ongeveer 20 miljoen euro naar Leicester City. Praet verliet de Serie A na 98 wedstrijden, waarin hij 4 keer scoorde en 6 assists gaf. Hij trok naar de Premier League als een compleet ander type speler.

Ook bij Leicester City wordt Praet vooral gebruikt als verbindingsman tussen de defensie en de aanval, wat nu ook het geval is als hij mag opdraven bij de Rode Duivels. Tegen Italië hoopt de ondertussen twaalfvoudige Rode Duivel zich nog eens te tonen en met de onzekerheid omtrent Eden Hazard en Kevin De Bruyne liggen er mogelijk kansen voor hem…

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het programma voor de kwartfinales op vrijdag 2 juli

  • Zwitserland - Spanje (vanaf 17u30 op Canvas)
  • België - Italië (vanaf 20u10 op Eén)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top