Een vakbondsactie bij de douane veroorzaakt hinder op Brussels Airport. Aankomende reizigers moesten er vanochtend tot een uur aanschuiven. De bonden willen nog de hele dag actievoeren.
Er waren op deze eerste zomervakantiedag acties aangekondigd bij de douane op de luchthavens van Zaventem, Deurne, Wevelgem en Oostende. De bonden zeggen dat ze geen afdoend antwoord kregen op hun eisen voor een betere werkplanning. Ze vragen daarnaast ook pensioenmaatregelen en een risicopremie.

Op Brussels Airport, de grootste luchthaven van het land, was er donderdagochtend al hinder. Aankomende passagiers moesten er op een bepaald moment een halfuur tot een uur aanschuiven, zegt luchthavenwoordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. De douaniers houden stiptheidsacties, wat betekent dat ze zeer nauwgezet controleren.

Als er geen toegevingen komen, zijn verdere acties niet uitgesloten. "We zullen een evaluatie maken op het einde van de dag en zien welke reacties er komen", zegt Johan Lippens van ACV Openbare Diensten. "Het is niet onze bedoeling om de reizgers tijdens de volledige vakantie te gijzelen. Uiteindelijk doen wij acties om een signaal te geven."