67 jaar na datum staan de Zwitsers weer eens in een kwartfinale

Sport | De grootste verrassing van de achtste finales is de zege van Zwitserland tegen regerend wereldkampioen Frankrijk na strafschoppen. De Alpenbewoners stootten door naar de kwartfinale van een groot internationaal toernooi, en dat was zeer, zeer lang geleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zwitserland keek op 10 minuten van het einde nog tegen een 3-1 achterstand aan, maar vond nog de kracht, energie en moed om terug te komen tot 3-3 en verlengingen af te dwingen. Die brachten geen uitsluitsel, en dus volgden penalty’s. Uitgerekend de Franse superster Kylian Mbappé miste oog in oog met Sommer, om vervolgens gekapitteld te worden in de Franse pers. Het wonderkind werd de gebeten hond, de Zwitsers juichten alsof ze het WK gewonnen hadden.
 
De mannen van Petkovic staan zo voor het eerst sinds 1954 nog eens in een kwartfinale van een groot toernooi. Destijds realiseerden de Zwitsers dat exploot op het WK, georganiseerd in eigen land. Ook in 1934 en 1938 stond Zwitserland in de kwartfinale. In 1924 bereikte de Alpennatie zelfs de finale van de Olympische Spelen, waarin het verloor van Uruguay.
 
Het trauma van 1954
 
Het WK van 1954 op eigen bodem markeerde de laatste grootse prestatie van de Zwitsers op een internationaal toernooi, tot dit EK. Ze kwamen destijds in een poule terecht met Engeland, België en Italië, en slaagden erin om tweede te eindigen. Ze stootten zo door naar de kwartfinale, waar Oostenrijk wachtte.
 
Het memorabele burenduel kende een onwaarschijnlijk scoreverloop: na een studieronde van een kwartier scoorde Zwitserland drie keer in vier minuten (16, 17, 19). Oostenrijk liet zich echter niet onbetuigd en deed zowaar nóg beter, met drie doelpunten… in drie minuten (25, 26, 27). Het was bovendien een helse hitteslag: het kwik gaf veertig graden in de schaduw aan. De Oostenrijkse doelman liep een zonnesteek op, terwijl vervanging volgens de toen geldende regels niet mocht. Uiteindelijk won Oostenrijk met 7-5.
 
Zilver op de Olympische Spelen
 
De zilveren plak op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs blijft het mooiste resultaat op het Zwitsers palmares. In de voorrondes vernietigden de Zwitsers Litouwen met 9-0.  De achtste finale tegen Tsjechoslowakije eindigde op 1-1, en zoals dat toen ging moest een replay uitsluitsel brengen. Die tweede match won Zwitserland met het kleinste verschil.
 
In de kwartfinale wachtte Italië. Zwitserland triomfeerde met 2-1. In de halve finale leggen de Zwitsers met dezelfde score Zweden over de knie. In de finale bleek Uruguay te sterk: het won overtuigend met 3-0.
 
Vrijdag om 18u speelt Zwitserland tegen Spanje om een ticket voor de halve finale. Doorstoten zal een primeur betekenen voor het Zwitsers voetbalelftal, dat dan tegen Italië of België zou uitkomen. 
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top