Kondigt zich een trainerswals aan bij de voetbalgrootmachten na het EK?

Sport | De zomer zou weleens heet kunnen worden, en niet alleen wat het kwik betreft. Na het EK zouden veel grote Europese voetbalnaties een trainerswissel kunnen doorvoeren. Volgende bondscoaches zitten op de wip.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gewoonlijk luidt het einde van een groot internationaal toernooi een nieuw hoofdstuk in voor de voetbalnaties, en dat wordt doorgaans ingezet met een trainerswissel. Ook dit EK ontsnapt niet aan die trend, want vele voetbalgrootmachten hebben gefaald in het waarmaken van de verwachtingen. Zeker bij de zwaargewichten.
 
Dat het verhaal van Joachim Löw bij Duitsland na vijftien jaar ten einde was, wisten we al. De nu ex-bondscoach van de Mannschaft wordt vervangen door die van Bayern, Hansi Flick. Die wissel werd al voor het begin van het toernooi aangekondigd – voor de Duitse nederlaag in de achtste finales tegen Engeland, dus. De Duitse balans op Euro 2020 oogt mager: slechts één zege in vier EK-matchen.

Zidane bij Les Blues?
 
Ook een ontslag van Didier Deschamps als Frans bondscoach hangt in de lucht. Die kan bogen op een mooi palmares bij Les Blues, met een finale op het EK2016 en de wereldtitel in 2018. Maar de uitschakeling door de Zwitsers in de achtste finales kwam hard aan. Doorheen het toernooi, dat de geslaagde terugkeer van Karim Benzema inluidde, kwam het Frankrijk van Deschamps nooit op kruissnelheid. De groep leek gedrevenheid en team spirit te ontberen. Duidelijk het einde van een tijdperk.
 
Er is nog niets officieel, maar het vertrek van Deschamps lijkt nakende en onvermijdelijk. Deels door het mislukt EK, anderzijds ook doordat zijn verhaal bij Les Blues uitgeschreven lijkt, na een cyclus van bijna tien jaar. Er is vers bloed nodig, en die zal misschien gevonden worden in de persoon van een andere oud-wereldkampioen: Zinedine Zidane. Zizou is beschikbaar sinds zijn breuk met Real Madrid. Men hoeft dus niet ver te zoeken.
 
Ook Portugal en Nederland sturen vacature uit
 
De wissel van de macht blijft niet beperkt tot die twee landen. Regerend Europees kampioen Portugal zag zijn EK stranden tegen onze Rode Duivels in de achtste finales. Fernando Santos zou weleens het gelag kunnen betalen. Het krediet dat hij vergaarde na zijn EK-winst in 2016 lijkt opgebruikt. Een andere bondscoach zou een nieuwe wind kunnen laten waaien door de Selecao das Quinas.
 
Ook bij de Nederlanders is de trainerswals aan de gang. Frank De Boer heeft altijd verdeeldheid gezaaid bij pers en publiek, zeker toen die besloot om de klassieke 4-3-3 opstelling overboord te gooien voor de 3-5-2. Hij loodste Nederland wel weer naar het internationaal toneel, zodat Oranje weer onder de mensen kan komen, maar kon nooit echt overtuigen. Memphis en co beten in het stof in de achtste finales tegen het bescheiden Tsjechië: zonder meer een zware ontgoocheling. De Boer was de gebeten hond en hield de eer aan zichzelf.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top