De nieuwe voetbalcompetitie ‘Conference League’ voor je uitgelegd!

Sport |
De Europese voetbalbond UEFA begint in het nieuwe voetbalseizoen een nieuwe competitie: de UEFA Europa Conference League (UECL). Het is de derde Europese competitie naast de Champions League en de Europa League. Op die manier wil UEFA kleinere competities laten proeven van Europees voetbal. Proximus Pickx legt je uit hoe de competitie er zal uitzien en welke teams we mogen verwachten!
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De UECL zal gespeeld worden volgens hetzelfde systeem als de UEFA Champions League. Dat wil zeggen dat gekwalificeerde clubs worden onderverdeeld in een groep van kampioenen en een van niet-kampioenen. Na drie voorrondes, speelt men nog een play-offronde vooraleer de groepsfase van start gaat. In het hoofdtoernooi, dat begint met de groepsfase, mogen 32 teams deelnemen. Welke ploegen aan de kwalificatierondes mogen deelnemen, wordt bepaald door de positie van de landen op de UEFA-competitiecoëfficiëntenranglijst. Op die manier mag de bekerwinnaar in de 26 landen die tussen de 30e en de 55e plaats staan, rechtstreeks deelnemen. Daarnaast mogen ook de 25 nummers twee van die landencompetities rechtstreeks deelnemen. Van de ranglijst mogen ook landen op plaats 29 tot en met 50 de nummers drie van hun competitie afvaardigen. In de volgende kwalificatierondes stromen ook verliezers uit de Champions League en de Europa League door naar de derde competitie. De winnaar van de UEFA Europa Conference League krijgt een startbewijs voor het daarop volgende seizoen van de UEFA Europa League.
 
Voor ons land betekent dit dat de nummers drie en vier rechtstreeks naar de voorrondes mogen. Voor de UECL in het leven werd geroepen, kregen die clubs een ticket voor de tweede en derde voorronde van de Europa League. Onze bekerwinnaar krijgt ook geen rechtstreeks ticket voor de poulefase van de Europa League meer. Eerst moet die club play-offronde overleven, wat het totale aantal clubs in de Europa League moet verkleinen van 48 naar 32.

Anderlecht en KAA Gent

De Belgische clubs die ons land in de nieuwe competitie mogen vertegenwoordigen, zijn Anderlecht en KAA Gent. Op internationaal vlak treffen we er ook andere topclubs zoals Tottenham en AS Roma. Anderzijds mogen we ook heel wat kleine en onbekende clubs verwachten. Hen een kans geven om internationaal voetbal te spelen, is net de bedoeling van deze nieuwe competitie. Jij, noch wij hebben wellicht al van Sumgayit, Cukaricki of Torpedo-BelAZ Zhodino gehoord. Het resultaat van de mengelmoes van topclubs en ploegen met minimaal budget zien we al vanaf 8 juli, dan staan namelijk de eerste kwalificatieronden op het programma. 
 
Net als de andere Europese competities hebben clubs baat bij een deelname aan de UECL. Het prijzengeld van Europees voetbal kan de clubkas goed spijzen waardoor kleine clubs door sterke Europese prestaties soms boven zich uit kunnen stijgen. De winnaar van de Conference League mag met 5 miljoen euro naar huis. De verliezer van de finale krijgt dan weer 3 miljoen euro. De vier ploegen die de halve finales spelen, mogen 2 miljoen euro incasseren. Kwalificaties voor de groepsfase leveren elke ploeg meteen net geen 3 miljoen euro op. Ploegen die de eerste, tweede of derde kwalificatieronde halen, verdienen respectievelijk 150, 350 en 550 duizend euro. 

Bij ons zal de competitie onder andere te volgen zijn via de openbare omroep.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top