Vijf films die de VS op een voetstuk zetten op deze 4th of July

Films | De Verenigde Staten vieren de Amerikaanse nationale feestdag, en Proximus Pickx doet in iets meer bescheiden mate mee. We selecteerden vijf films die op hun manier hulde brengen aan ‘The Greatest Country In The World’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hidden Figures

Ga mee aan boord van een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal: dat van drie vrouwelijke wetenschappers die achter de schermen werkzaam waren bij NASA. De vrouwen hadden een onzichtbare hoofdrol in de ‘Space Race’ van de VS in de jaren 60, en het was mede hun verdienste dat Amerika die ook won.

De Afro-Amerikaanse vrouwen moesten daarbij opboksen tegen het institutioneel racisme dat ingebakken zat in het Amerikaanse overheidsagentschap. Ze hielden zich staande in de schaduw van hun mannelijke, witte collega’s. Deze film brengt hulde aan deze sterke vrouwen en verhaalt over hun verdiensten, die op velerlei manieren historisch waren.

Born on the Fourth of July

Aan patriottische films, genre ‘Pearl Harbor’ of ‘Top Gun’, geen gebrek in het Amerikaanse filmarchief. Een film met een meer kritische kijk op dat patriottisme is ‘Born on the Fourth of July’ van de geëngageerde regisseur Oliver Stone. Waar Tom Cruise in ‘Top Gun’ nog een arrogante, vaderlandslievende piloot speelt, vertolkt hij in dit biografische oorlogsdrama de rol van Ron Kovic, een toegewijde soldaat die geboren werd op 4 juli en daardoor ooit de volbloed patriot belichaamde. Maar als hij verlamd uit Vietnam terugkeert, transformeert hij in een scherpe criticus van de oorlog. Goed voor een Oscar voor beste regie en beste montage.

Independence Day

In dit opgezwollen sf-epos moet Will Smith de wereld (maar vooral de Verenigde Staten) trachten te redden van de ondergang. In de rampenfilm uit 1996 van een specialist ter zake, Roland Emmerich, komen aliens de aarde veroveren. Herinner je die iconische scène waarin het gigantische buitenaardse moederschip in een baan rond de aarde verschijnt en een schaduw werpt over Amerika. Wellicht de favoriete film van elke Amerikaanse patriot, maar als je daarvan even abstractie maakt: ook zeer onderhoudend en spectaculair.

Saving Private Ryan

Deze oorlogsklassieker opent met een magistrale scène die zich in het geheugen nestelt: de landing in Normandië op D-Day. Kapitein Miller moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Terwijl het ministerie van Oorlog de brieven aan het schrijven zijn, komen ze erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen.

Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James naar huis mag. Het probleem is dat James Ryan bij de paratroopers ergens in Frankrijk is gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om soldaat Ryan op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwel van de oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.
 

White House Down

John Cale (Channinig Tatum) is een agent die in het Witte Huis solliciteert voor een plaats binnen de geheime dienst. Maar op hetzelfde moment wordt de presidentiële woning aangevallen door een huurleger. Cale probeert zichzelf en zijn dochter in veiligheid te brengen, maar botst tegen de president (Jamie Foxx), die hij ook moet zien te beschermen. Er is namelijk een complot aan de gang om de president te doden, geleid door een groep personen die vroeger voor de overheid werkten.
 
Het bijna komische duo vecht tegen de huurmoordenaars aan boord van Air Force One en zelfs in het presidentiële privézwembad.
 
‘White House Down’ is beschikbaar op Netflix en in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online! Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top