Het onweer heeft dinsdagavond zwaar toegeslagen in delen van het Pajottenland. Dat melden verschillende gemeentebesturen. Onder meer in Herne en Gooik, maar ook in Sint-Genesius-Rode viel heel wat water uit de lucht. Ook in de Zoutleeuwse deelgemeente Halle-Booienhoven, in het oosten van Vlaams-Brabant, regende het fel, maar daar bleef de schade beperkt.
"Er zijn een vijftal straten onder water komen te staan door de felle regenbui en de modder die van de velden kwam", zegt burgemeester Boudewijn Herbots van Zoutleeuw. "In een zestal huizen liep er water binnen en één woning werd getroffen door een blikseminslag. Maar uiteindelijk viel de schade behoorlijk mee."
Een ander geluid weerklinkt in Herne, waar de burgemeester de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking heeft gesteld. De gemeente werd immers getroffen door een hevige wolkbreuk die tientallen straten en woningen onder water zette. Ook in hogergelegen delen van de gemeente, die anders nooit te kampen hebben met dergelijke problemen, is er wateroverlast. De brandweer is uitgerukt om zoveel mogelijk water weg te pompen en krijgt daarbij de hulp van lokale landbouwers. Er worden ook zandzakjes uitgedeeld.
Ook in Sint-Genesius-Rode is de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking gesteld nadat het centrum van de gemeente onder water liep en verschillende huizen blank kwamen te staan.
Ook de Beerselse deelgemeente Alsemberg kampt dinsdagavond met wateroverlast.