'All Is Lost' op Canvas: ook deze films moesten het met slechts één acteur rooien

Vanavond zendt Canvas het drama 'All Is Lost' uit, met een fenomenale soloprestatie van Robert Redford, wiens zeiljacht zwaar beschadigd raakt te midden van de Indische Oceaan. In zijn uppie probeert de eenzame zeiler te redden wat er te redden valt. Volgende films maakten tevens indruk, en dat met slechts één acteur in de cast.

Duel (1971)

In deze thriller maakt David Mann (Dennis Weaver) een ritje door Californië. Als hij een gastanker probeert voorbij te steken, doet de bestuurder van de vrachtwagen redelijk gek. Het is het begin van een kat-en-muisspel op leven en dood. De mysterieuze en hevige strijd tussen de twee bestuurders krijgt af en toe een wrang kantje.

Het regiedebuut van Steven Spielberg, gemaakt in slechts 13 dagen, is zeker niet zijn bekendste film, maar daarom niet minder bloedstollend en zenuwslopend. Spielberg werd door pers en publiek meteen bejubeld. Zijn verguld visitekaartje opende deuren naar Hollywood en een glanscarrière.

Cast Away (2000)

Toegegeven, de cast van deze gevierde survivalfilm bestaat uit een achttal personen, maar Tom Hanks heeft op z'n eentje veruit de meeste schermtijd. Chuck Noland (Tom Hanks) is manager bij koeriersbedrijf FedEx. Door zijn drukke baan heeft hij weinig tijd voor zijn vriendin Kelly. Wanneer zijn vliegtuig in zee neerstort, komt hij alleen op een onbewoond eiland terecht.

In het eerste deel van de film zien we hoe Chuck een drukke en luide man is. Maar plots moet hij, helemaal alleen, zien te overleven op een onbewoond eiland. Omdat hij alleen is praat hij niet veel, tot hij een ietwat aparte vriend maakt: Wilson, een bal. Na vier eenzame jaren op het eiland waagt hij een wanhopige ontsnappingspoging met een geïmproviseerd vlot.

Zijn acteerprestatie leverde Hanks de Golden Globe op voor beste acteur in een dramafilm, alsook een Oscarnominatie.

Buried (2010)

In deze Spaans-Amerikaanse psychologische thriller is Paul Conroy (een glansrol van Ryan Reynolds) een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur die in Irak werkt. Na een aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij heeft enkel een aansteker en een mobieltje ter beschikking.

Reynolds is de hele film continu in beeld. Ivana Miño is de enige andere acteur die, hetzij kortstondig, in beeld komt. De film speelt zich volledig af in een houten kist onder de grond, en voelt daarom heel claustrofobisch aan. Ook de ijzersterke acteerprestatie van Reynolds draagt bij aan dat gevoel. De thriller is in een tijdspanne van amper zeventien dagen ingeblikt in Barcelona.

Locke (2013)

Deze krachttoer van regisseur Steven Knight en hoofdrolspeler Tom Hardy blijft lang nazinderen. Betongieter Evan Locke (Hardy) is op weg naar de bevalling van een vrouw bij wie hij in een dronken bui een kind heeft verwekt. Via de telefoon probeert hij haar gerust te stellen, maar hij moet zijn echtgenote ook opbiechten wat er gebeurd is en aan zijn baas uitleggen waarom hij niet aanwezig is op de dag voor een grote betonstorting.

Heel bijzonder is het feit dat de film zich uitsluitend in de auto van het hoofdpersonage afspeelt. 85 minuten aan de telefoon hangen in een BMW X5 lijkt misschien saai, maar vertrouw ons: deze film is zonder meer beklijvend. De opnames vonden naar verluidt plaats in een tijdsbestek van acht nachten, waarin cast en crew enkel pauzeerden om de geheugenkaarten van de drie camera's te vervangen.

Moon (2009)

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) woont al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan en door een defecte satelliet heeft hij amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Onverwacht krijgt Sam gezondheidsproblemen en gaat hallucineren waardoor hij een bijna-fataal ongeluk krijgt.

Als hij terug is op zijn basisstation, ontmoet hij zijn jongere en gewelddadigere 'ik'. Deze tweede Sam beweert dat hij daar is om hetzelfde driejarige contract uit te dienen. Dan begint de strijd van de 'echte' Sam om zo snel mogelijk uit te vissen wat er verkeerd is gegaan en hoe hij op een veilige manier kan terugkeren naar huis.

De debuutfilm van Duncan Jones, de zoon van poplegende David Bowie, ging in première op het Sundance Film Festival en won de BAFTA voor beste debuut. Sam Rockwell draagt deze sci-fi-film boordevol prikkelende wendingen op zijn schouders en tilt het geheel naar een hoger niveau. Zijn portrettering van een getormenteerd figuur vol existentiële twijfels is weergaloos. 'Moon' is een psychologisch labyrint waar een verrassing om elke hoek schuilt.

Bekijk 'All Is Lost' vanavond om 21u30 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top