Mallorca verstrengt de toegangsregels voor grote groepen, nadat een duizendtal studenten besmet raakte met het coronavirus tijdens eindejaarsreizen op het eiland. Reizigers die in groep reizen moeten voortaan een negatieve PCR-test voorleggen of bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, meldde de regionale overheid van de Spaanse Mediterrane regio maandag in Palma.
De regel geldt voor groepen van minstens 20 personen die naar Mallorca, Ibiza, Menorca of Formentera reizen.
In Madrid alleen, werden al 439 besmettingen geregistreerd bij jongeren die midden juni op schoolreis gingen naar Mallorca, aldus de regionale regering maandag. Het aantal blijft nog stijgen.
Men vermoedt dat veel van de besmette jongeren met dezelfde ferry van Valencia naar Mallorca reisden. Anderen kwamen dan weer met besmette leeftijdsgenoten in contact op het eiland zelf. 
Alle leerlingen raakten besmet met de alfavariant, voorheen ook gekend als de Britse variant. 
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Spanje is ondertussen wel al maanden aan het dalen. Op sommige dagen stijgt de zevendagenincidentie wel. Maandag steeg die weer tot meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners. 
De verspreiding van de deltavariant of Indiase variant in buurland Portugal zorgt bovendien voor ongerustheid in Spanje.