Legendarische wedstrijden: Duitsland versloeg Engeland op Wembley in 1996 door een misser van Gareth Southgate

Voetbal |

Bijna dag op dag 25 jaar geleden versloeg de Duitse nationale ploeg Engeland tijdens de halve finales van het Europese kampioenschap… en dat in het mythische Wembley-stadion. De strafschoppenreeks die de Duitsers toen konden winnen, bezorgt de huidige bondscoach van Engeland nog steeds nachtmerries.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Duitsland en Engeland zijn sinds het prille begin van het internationale voetbal grote rivalen van elkaar. In 1966 scheerde de rivaliteit voor het eerst hoge toppen toen een spookdoelpunt van Engeland alsnog werd goedgekeurd door de toenmalige wedstrijdleiding tot zeer grote ergernis van de West-Duitsers.

Die zaten de daaropvolgende jaren in zak en as. Om het eerverlies nog erger te maken, moest de West-Duitse Mannschaft zelfs tot 1990 wachten totdat ze een nieuwe kans kregen tegen Engelsen op een groot toernooi.

 

Déjà vu naar 1990

Die kans kwam er tijdens de halve finale van de wereldbeker in Italië en greep Duitsland met beide handen. Ze wonnen van de Engelsen via een gewonnen penaltyreeks en dat zette op zijn beurt kwaad bloed bij de Engelse fans die zich nog steeds moreel superieur achtte tegenover de Duitsers. Duitsland trok zich van de Engelse rancune geen zak aan en won vervolgens het wereldkampioenschap door tegen Argentinië te gaan winnen.

De twee ploegen troffen elkaar nog enkele keren in de jaren negentig maar het duurde nog tot het EK in 1996 voordat er opnieuw een wedstrijd van de twee landen met inzet gespeeld werd. Deze keer speelde de partij zich opnieuw af op Engelse bodem en ging het om de kwartfinales van het Europees kampioenschap. De haat van de Engelsen tegenover de Duitsers was trouwens nog steeds zeer levendig en volgens de Engelse pers moest er nog steeds het een en ander rechtgezet worden.

De Engelsen begonnen goed aan de partij maar werden al snel bijgebeend door de Duitsers. Na negentig minuten stond het 1 - 1 en werden verlengingen op gang gefloten. Ook die konden geen uitsluitsel brengen en dus moesten penalty's opnieuw het kaf van het koren scheiden, net als in 1990.

 

De misser van Gareth Southgate

De eerste vijf penalty’s van beide landen vonden vlot hun weg naar het doel. Het was pas na de zesde penalty van de Engelsen dat het verschil tussen Engeland en Duitsland zichtbaar werd. Die zesde penalty werd immers genomen door Gareth Southgate, toen verdediger bij Aston Villa en geenszins een strafschoppenspecialist. Southgate trapte tergend zwak op de Duitse doelman en bezorgde hiermee zijn ploegmakkers, de fans in het stadion en bijgevolg hele Britse rijk een kramp in de maag. Oliver Bierhoff, de volgende Duitse sluipschutter op het penaltyblad, nam het cadeau in dank aan en gaf tot slot het nekschot aan het wankelend Engeland, waarna Duitsland op haar gemakje Europees kampioen kon worden.

Natuurlijk was Gareth Southgate kop van jut volgens de Engelse tabloids die het drama van 1990 nog in het achterhoofd hielden. Er werd Southgate verweten dat zijn strafschop van ondermaatse kwaliteit was maar daar had de man een goede verklaring voor. “Ik had niet getraind om strafschoppen… Bovendien had ik nog maar één strafschop genomen in mijn carrière die ik op de koop toe ook gemist had”, klonk het in de pers. Wat er ook van zij, Gareth Southgate is momenteel bondscoach van de Engelsen en kan zijn blazoen oppoetsen als hij met Engeland kan winnen tegen Duitsland in de achtste finale van Euro 2020.

Fan van deze reeks? Lees alles over hoe Tsjechië Nederland op het EK 2004 versloeg in een knotsgekke wedstrijd.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top