Belgische atleten om te volgen in Tokio: Cynthia Bolingo

Sport | Snellen we straks naar een podiumplaats op de 400m bij de vrouwen? Het kan zomaar. Op 23 juli starten eindelijk de Olympische Spelen, Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekanshebbers voor dit jaar. Vandaag: hardloopster Cynthia Bolingo.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dat de Belgische atletiekdelegatie veelbelovende resultaten liet optekenen dit voorjaar, is algemeen geweten. Nafi Thiam is aan de betere hand en ook Cynthia Bolingo is in de vorm van haar leven. Begin juni verbrak Bolingo op de internationale atletiekmeeting in het Franse Montreuil het zestien jaar oude record van Kim Gevaert op de 400 meter. De Ukkelse hardloopster zette een tijd neer van 50.75 en kon zich door die toptijd plaatsen voor de Olympische Spelen, waar ze mag starten op de 200 meter en de 400 meter
 
Een week nadat Bolingo het Belgisch record verbrak, bevestigde ze haar goede vorm door op een internationale meeting in Hengelo de 400 meter te winnen in een tijd van 51.16. Met die tweede beste tijd uit haar carrière versloeg ze heel wat internationale concurrenten en bevestigde ze de verwachtingen over haar conditie. “Ik was naar hier gekomen om te bevestigen, en dat is absoluut gelukt”, zei Bolingo toen in een interview aan Het Nieuwsblad. “Het was de vraag hoe ik fysiek en mentaal zou herstellen van mijn topprestatie van dinsdag, maar dat viel dus goed mee. Ik liep hier tegen hele sterke meisjes, dus het doet deugd om te kunnen winnen. Ik heb nooit eerder zo’n grote wedstrijd op mijn naam geschreven."

Daar stopte de succesvolle aanloop naar de Spelen niet, want de Belgische spurtbom deed begin juli nog beter. Op zaterdag 3 juli, tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden, verbeterde Bolingo haar eigen nationaal record op de 400 meter, in een tijd van 50.72. Om twee dagen later op een meeting in Nancy zelfs naar 50.29 te snellen. De beste Europese chrono van het jaar!

Beste van Europa

Dat Bolingo dit jaar er met kop en schouders bovenuit steekt, mag niet verbazen. Op de Europese indoorkampioenschappen in Glasgow in 2019 pakte onze landgenote het zilver op de 400 meter in 51.62. Daarna volgde evenwel een moeilijkere periode, waarin ze geplaagd werd door een vervelende blessure aan de achillespees. Maar dit jaar heeft ze die besttijd een pak scherper gezet. Op 28-jarige leeftijd lijkt Bolingo in de vorm van haar leven te verkeren. Hoe ver ze op de Olympische Spelen kan raken, is evenwel afwachten. Met haar nieuw record liep de Belgische alvast de Europeaanse concurrentie naar huis. Zelfs de Nederlandse Femke Bol moet met haar beste jaartijd van 50.56 de duimen leggen. 
 
Buiten ons continent ligt de lat wel ferm hoger. De meest recente besttijd dateert uit 2019 en werd gelopen door de Bahreinse Salwa Eid Naser in 48.14, maar liefst meer dan twee seconden sneller dan de toptijd van Bolingo. Marita Koch liep in 1985 voor de DDR in 47.60 een snellere tijd, net als Jarmila Kratochvílová, die in 1983 in Tsjecho-Slowakije een tijd van 47.99 neerzette. Onder welke omstandigheden die records werden gelopen, wijden we hier liever niet uit. Bij de dames lijkt de grootste tegenstand te komen uit het Midden-Oosten, al mogen we ook de atleten uit Afrikaanse landen niet vergeten. Bolingo zal wellicht een wonder nodig hebben om een medaille te grijpen. Maar tijdens de Olympische Spelen staat niemand versteld van een klein mirakel.
 

Fan van deze reeks? Lees dan hier alles over de medaillekansen van onze nationale hockeyploeg met sterkhouder Tom Boon.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top