Belgische atleten te volgen in Tokio: Tom Boon en de Red Lions

Sport | Op 23 juli is het eindelijk zover. De koningin der sportzomers gaat na het EK voetbal, de Tour De France en Wimbledon verder met de Olympische Spelen. Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekansen van de Spelen van dit jaar. Vandaag: Tom Boon en de Red Lions.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vier jaar geleden haalden de Belgische hockeymannen zilver op de Olympische Spelen. Dit jaar gaat het team van coach Shane McLeod resoluut voor goud. Samen met zijn medespelers haalde Boon in 2018 de wereldtitel in India, een jaar later kroonden de Lions zich ook tot Europees kampioen. De ambities van McLeod en co zijn dus zeker en vast terecht. Op het Europees kampioenschap van dit jaar werden de verwachtingen niet ingelost en moesten onze landgenoten genoegen nemen met brons. Volgens Boon, tevens een van de steunpilaren van het team, zat een nieuwe EK-titel er wel degelijk in. 
 
In een interview aan Het Nieuwsblad geeft de Brusselaar toe dat het EK geen absoluut doel voor het team was. “We trokken naar het EK om onze titel te verlengen, al zijn de Olympische Spelen het eindstation”, vertelt hij. “We hadden het EK ook kunnen winnen. Ik vond ons dominant tegen Nederland. Enkel in de slotfase gaven we het heft wat uit handen. We groeiden tijdens het toernooi en daar moeten we ons aan optrekken. We pieken naar Tokio, maar haalden wel ook alles uit de kast om Europees goud te veroveren.”

Zware tegenstanders in groepsfase

Tom Boon speelt intussen meer dan twaalf jaar bij de Lions en maakte de hele opmars mee. In 2009 haalde hij met de Lions een vijfde plaats, tien jaar later behoort hij samen met zijn teamgenoten tot de wereldtop in het hockey. Aan de hand van specifieke investeringen in infrastructuur, mediabeleid en promotie van de sport kende de sport in ons land een ferme groei in populariteit. Bondscoach Shane McLeod slaagt er de laatste vijf jaar in om het niveau van zijn team met de juiste spelers te verhogen, waardoor België intussen al enkele jaren met de andere toplanden kan meestrijden voor de knikkers. 
 
Volgens Tom Boon zullen de Lions in de strijd om olympisch goud vooral rekening moeten houden met Nederland, Duitsland, India en Australië. Vooral Nederland lijkt in goede vorm. Onze noorderburen versloegen op het EK Duitsland en kroonden zich in eigen land tot Europees kampioen. De Red Lions mogen zich in Tokio op de eerste speeldag, op 24 juli, meteen meten met de besten. In de eerste wedstrijd in de groepsfase treffen onze nationale hockeyspelers namelijk meteen Nederland. Twee dagen later spelen Boon en co tegen vice-Europees kampioen Duitsland. Vooraleer België zicht krijgt op medaillekansen, moeten dus twee ferme hordes met succes genomen worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top