‘Bruce Almighty’ op Play4: waarom Morgan Freeman de perfecte God met duivelse ambities is

Vanavond zendt Play4 ‘Bruce Almighty’ uit, de populaire komedie met o.a. Hollywoodveteraan Morgan Freeman als niemand minder dan God. Ook in de sequel ‘Evan Almighty’ uit 2007 speelde hij die goddelijke rol. Maar diep vanbinnen koestert Freeman de ambitie om ooit eens in de huid van de duivel te mogen kruipen…

Na een helse dag op zijn werk, waarbij onder andere een belangrijke promotie aan zijn neus voorbij gaat en hij op de koop toe ontslagen wordt, wordt tv-verslaggever Bruce Nolan (gespeeld door de onnavolgbare Jim Carrey) kwaad op God. In al zijn ontreddering geeft hij God de schuld van zijn problemen: de Hemelse Vader schiet tekort, volgens hem. Wanneer God Hemzelf dat hoort, doet hij Bruce een voorstel: hij zal Bruce een week lang zijn macht geven zodat hij kan tonen hoe hij het als God zou aanpakken. Dat levert natuurlijk heel wat dolkomische toestanden op.
 
Freeman is perfect gecast in de rol van God: gehuld in een hagelwit maatpak geeft hij met de nodige gravitas, humor en die onnavolgbare stijl en elegantie – waardoor elke sterveling de oren spitst als-ie zijn mond opendoet – gestalte aan de Schepper van hemel en aarde. Hij geeft vaderlijk advies aan Bruce, en leert de man een belangrijke levensles in bescheidenheid en zelfkennis.   

“Om eerlijk te zijn: ik heb een fantasie”, vertelde Freeman in 2006 in een interview met de Britse krant The Independent. “Ik wil de duivel spelen. Wie denk je dat God is?”, fluisterde hij de interviewer toe. “Denk erover na en vertel me wie je denkt dat de duivel is. Het zijn twee kanten van dezelfde persoon, zeg ik je. Dat kan niet anders.” Satan moet wel een “uitzonderlijk charmant” creatuur zijn, vulde hij nog aan.
 

“Logisch om eerst God en dan Satan te spelen”

“Ik heb altijd al iets anders willen doen – altijd”, zo liet Freeman optekenen in de Amerikaanse krant New York Daily op de 16de editie van de Annual Movies for Grownups Awards in Los Angeles in 2017, waar Freeman een Lifetime Achievement Award overhandigd kreeg. Het is volstrekt logisch – aldus Freeman – om eerst God en dan Satan te spelen: “Ze zijn tegenpolen; ze staan op weerskanten van dezelfde munt”, herhaalde hij zijn standpunt van 2006 nogmaals.
 
De tachtiger beantwoordde in 2016 vragen over God en religie in ‘The Story of God’, een zesdelige documentairereeks van National Geographic. Het derde seizoen kwam in 2019 op de buis. Maar ondanks zijn affiniteit met religie, is Freeman zelf niet gelovig. “Die docureeks heeft me enkel doen inzien hoe andere culturen het geloof praktiseren”, vertelde de Hollywoodveteraan aan Entertainment Weekly.
 
Bekijk ‘Bruce Almighty’ vanavond op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top