Mysterieus, geraffineerd of toch verbazingwekkend? De superlatieven om de Netflix-documentaire ‘Three Identical Strangers’ te omschrijven schieten eigenlijk tekort. Dit is namelijk het verhaal van een identieke drieling die sinds hun geboorte van elkaar gescheiden werden, maar per toeval na negentien jaar herenigd werden.

Documentairemaker Tim Wardle vertelt in ‘Three Identical Strangers’ (2018) hoe de negentienjarige Robert Shafran in de jaren tachtig ging studeren op een Amerikaanse universiteit. Daar ontdekte hij dat er een zekere dubbelganger van hem moest rondlopen want hij werd meerdere keren verward met iemand anders. Die andere persoon heette Edward Galland. Shafran en Galland leerden elkaar kennen en ontdekten dat ze wel erg op elkaar leken, allebei negentien jaar oud waren en bovendien op dezelfde dag geboren waren: 12 juli 1961.

Het nieuws dat de twee lookalikes heel wat met elkaar gemeen hadden, verspreidde zich als een lopend vuurtje doorheen de school en bereikte vervolgens de oren van David Kellman, een jongen die ook negentien was, op dezelfde datum geboren was en vond dat hij ook sterke uiterlijke overeenkomsten vertoonde met de twee andere knapen.

Tragedie gecommercialiseerd?

De drie heren leerden elkaar beter kennen en het duurde niet lang vooraleer de lokale media hun onwaarschijnlijke verhaal oppikten. De details werden uitgespit en na enkele weken kreeg de nationale media lucht van het verhaal. Het duurde dan niet lang voordat de drie jongens werden uitgenodigd in tal van populaire Amerikaanse talkshows en daar ook graag en veel naartoe gingen. Tijdens deze talkshows werden de lastige vragen niet geweerd. Zo werd nagegaan om welke redenen en op welke manier de drieling gescheiden werd. 

De vele media-optredens leverden de heren ook heel wat kritiek op. Heel wat Amerikanen vonden immers dat een persoonlijke tragedie niet zo gemediatiseerd, en vooral gecommercialiseerd, hoefde te worden. Voor psychologen waren de verhalen in de pers dan weer een godsgeschenk: zij konden aan de hand van de verhalen en opnames nagaan hoe de relatie tussen de broers evolueerde doorheen de tijd.

Ontdek ‘Three Identical Strangers’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.