Laten we eerlijk zijn, wanneer het woord esports wordt uitgesproken, denken mensen meteen aan competities die op consoles of pc worden gespeeld. De cijfers zijn echter duidelijk: er zijn veel meer spelers op mobiel dan op enig ander platform. Maar is de esportsscene er even goed ontwikkeld? Laten we eens kijken naar de mobiele FPS’en.

Veel games, veel keuze

Allereerst moet je begrijpen dat de markt voor mobiele videospelletjes verzadigd is en dat het soms ingewikkeld is om er een weg te vinden. Heel vaak is de mobiele versie van traditionele videogames de eerste titel die in je opkomt. Er bestaat echter een breed scala aan games die uitsluitend voor mobiele telefoons zijn ontwikkeld.

©daxueconsulting – Alle speelbare PuBG-like games in Azië

Hoewel esports nu bijna de hele planeet heeft besmet, blijft de mobiele tegenhanger ervan veel populairder in Azië. De App Stores op het continent zijn het bewijs: er is een veelheid aan games en clones beschikbaar, waardoor de keuze voor de speler vaak ingewikkeld wordt.

Dat probleem doet zich echter ook voor bij westerse consumenten. Veel namen en weinig zekerheid dat het een goed afgewerkt product is, want recensies over de games kom je maar zelden tegen. Daarom dachten we dat een korte niet-uitputtende lijst van FPS’en om dringend te downloaden nuttig kan zijn.

Call of Duty: Mobile, de naam die je moet kennen

© Activison & Call of Duty: Mobile

De Call of Duty-franchise, speerpunt van de FPS’en in het algemeen, is jarenlang heer en meester geweest over de scene. Soms werd ze verstoord door Battlefield of andere meer tactische FPS’en, maar nooit echt aan het wankelen gebracht. Een mobiele versie was dus slechts een kwestie van tijd en het is op 1 oktober 2019 dat de wensen van spelers in vervulling zijn gegaan. Achter het spel zit niet alleen Activision. TiMi Studio en Tencent Games (onthoud de naam) helpen mee aan het project. Het spel wordt zeer goed ontvangen en wint zelfs twee prijzen waaronder “Best Mobile Game” op “The Game Awards” in 2019.

Call of Duty Mobile (CoDM) werd ook een van de grootste mobiele esportsscenes vanaf het jaar 2020. In datzelfde jaar wordt ook voor het eerst het Call of Duty World Championship georganiseerd en gesponsord door Sony, met meer dan 1 miljoen dollar aan prijzengeld. Het circuit maakt van de CoD Mobile-scene een top tier in esports!

Dankzij het open kwalificatiesysteem kunnen alle spelers en teams met een minimumniveau zich inschrijven en hopen op kwalificatie voor de eindfase. Dat het circuit werkt, blijkt uit het feit dat de prijzenpot voor de editie van 2021 wordt verdubbeld tot 2 miljoen dollar.

© Call of Duty : Mobile & Sony – De eerste fase van het wereldkampioenschap CoDM ging van start op 3 juni.

Tencent Games en TiMi Studio bovenaan de Triple-A’s op mobiel

Een andere toonaangevende mobiele FPS is PuBG. De mobiele versie van de bekende Battle Royale trekt steeds meer mensen over de hele wereld aan. Bij de ontwikkeling van die versie komt één naam naar voren, TiMi Studio.

© PuBG Mobile & Tencent Games

Het spel werd aangekondigd op Android en iOS op 9 februari 2018, met een totaal van 75 miljoen preregistraties vóór de internationale release van de game in maart van datzelfde jaar. PuBG Mobile staat bij de lancering ook op de eerste en tweede plaats in de Chinese iOS download charts. Het is een van de meest gespeelde mobiele licenties op het continent.

Wat esports betreft, zullen PuBG-spelers de gelijkenissen met hun mobiele alter ego wel enigszins herkennen. De PuBG Mobile Pro League (PMPL) is aanwezig op alle continenten, van Noord- en Zuid-Amerika tot Zuidoost-Azië via West-Europa en de Russische regio. Elke conferentie ontvangt 16 teams die zich eerder hebben gekwalificeerd via open kwalificaties in de verschillende landen.

Sommige traditionele esportsactoren hebben zich al gefocust op PuBG Mobile, zoals ESL, dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de league. Sommige actoren beschouwen PuBG Mobile als een betere investering op het vlak van esports dan de pc-versie, rekening houdend met de cijfers van het spel op beide platformen!

© esportsinsider – Een samenwerking tussen ESL en PuBG heeft geleid tot het huidige esportssysteem en de huidige esportskalender.

Dit zijn al twee van de belangrijkste FPS’en die de mobiele esportsscene mondiaal domineren. Ze worden ontwikkeld door Tencent Games en TiMi Studio, die zich opwerpen als de belangrijkste spelers in deze nieuwe trend.

Door gebruik te maken van de middelen van Tencent Gaming, de Chinese reus die hielp bij de ontwikkeling van de twee games, behoren deze twee eerste namen tot de speerpunten binnen het segment. Maar hoewel ze deel uitmaken van de licenties die de mobiele esportsscene een boost geven, bestaan er nog vele andere spelletjes.

Concurrenten die goed ingeburgerd zijn!

© Garena Free Fire – Je wordt in team of alleen op een kaart gedropt, waar je de beste wapens moet zoeken en vechten. De laatste overlevende wint! Klinkt dit je bekend in de oren?

Een andere titel die de Battle Royale op mobiel aanvoert, heet Free Fire. De game is ontwikkeld door 111Dots Studio en uitgegeven door Garena, een ontwikkelaar en uitgever van vele games en bekend in Zuidoost-Azië. Sinds 2010 is het bedrijf bijvoorbeeld distributeur van een zekere… League of Legends. De uitgever was ook betrokken bij de lancering van Call of Duty Mobile. Ze zijn dus niet aan hun proefstuk toe op de mobiele telefoon.

Free Fire blijft echter hun meestertitel. Uitgebracht in het najaar van 2017, werd de game door de community erkend als de beste in de Google Play Store in 2019. Het is in datzelfde jaar het meest gedownloade mobiele spel, een bewijs dat de kwaliteit ervan geschikt is voor vele apparaten. Het spel geeft voorrang aan prestaties, met een originele en goed doordachte gameplay.

Kan de gameplay helpen een blijvende scene te ontwikkelen? Het is in ieder geval een goede basis. En de ontwikkelaars van Free Fire hebben die gebruikt om hun jaarlijkse circuit naar de top te brengen: de Free Fire World Series.

© Garena Free Fire

Net als Riot Games met zijn titels, blijft ook Garena verantwoordelijk voor alle competities. Met een omzet van meer dan 1 miljard dollar in zijn slechts tweejarig bestaan had de game voor zijn 2021-editie $2.000.000 aan prijzengeld in petto voor de deelnemers! Een uitzonderlijk cijfer, zelfs in traditionele esports, vooral gezien de leeftijd van het spel. Jammer genoeg voor ons namen weinig Europeanen deel, omdat onze regio niet beschouwd wordt als een belangrijke regio in het spel.

Maar het spektakel was aanwezig en het Thaise team Phoenix Force ging ervandoor met de $500.000 die aan de winnaar was beloofd! Zo doen regio’s die niet bekend zijn in andere esportsscenes hun intrede op FreeFire. De Europese scene is nog steeds een beetje verwaarloosd, maar dat geeft jullie de ruimte om de volgende Europese kampioen te worden!

De toekomst van de mobiele FPS is in beweging!

© Valorant & Riot Games – Een beeld uit de bèta van het spel Valorant op pc. We konden de aanraakmodus al zien voor pc’s met schermen die geactiveerd kunnen worden, maar daar bleef het niet bij.

Een van de grote nieuwtjes op het gebied van mobiele FPS’en is de komst van Valorant op alle apparaten die de game kunnen ondersteunen! Hopelijk wordt de gameplay vereenvoudigd, maar het is weer een goede stap in de richting van een meer erkende en blijvende scene. Gezien de duizelingwekkende cijfers van de pc-versie na slechts één jaar zouden enkele miljoenen mensen de mobiele versie moeten uitproberen. Riot Games kennende, kunnen we binnen enkele jaren een esportieve scene op het spel verwachten, als het ecosysteem zich daar natuurlijk toe leent! Ter vergelijking: esports op Wild Rift, de mobiele versie van League of Legends, had een jaar nodig om van de grond te komen, waarbij Riot Games pas in het begin van het jaar te kennen gaf de scene te willen ontwikkelen.

Terwijl Valorant pas is aangekondigd, zijn andere games al langer beschikbaar op de markt en hebben ze er naam gemaakt zonder echt in de wereld van esports te duiken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Warface.

© Warface MY.GAMES & Crytek – Een spel dat op de pc al zeer aantrekkelijk is, kan met zijn mobiele versie een breder publiek bereiken.

De mobiele versie van Warface, ontwikkeld door My.Games en Crytek, is een zeer interessante FPS die veel spelers verzamelt op beide versies (pc & mobiel) en is dus een potentiële concurrent voor Call of Duty: Mobile sinds zijn release begin 2020. Sindsdien heeft het ontwikkelingsteam nog niet veel gedeeld over een mogelijke esportieve toekomst.

Eén ontwikkelingsstudio bleef tot nu onbesproken in ons dossier, Gameloft. De Franse studio werd opgericht door een van de directeuren van Ubisoft en is al jaren een mobielexpert. In 2017 werden dagelijks 2,5 miljoen Gameloft-games gedownload. Het bedrijf heeft bijna 187 smartphonegames, waaronder verschillende FPS’en, ontwikkeld door zijn 20 creatieve studio’s. Onder hen herkennen we een titel die bijna een must-have is geworden voor elke mobiele gamer: Modern Combat 5.

De nieuwste game in de Modern Combat-serie introduceert solomissies en snelle FPS-gevechten die in multiplayer worden gespeeld. De mobiele versie, die via Steam beschikbaar is op pc, is behoorlijk levensvatbaar en is qua feeling soms zelfs veel beter speelbaar. Maar de game leunt niet echt aan bij esports. Er is wel een meer competitieve versie verschenen, onder de lieflijke naam Modern Combat Versus.

© Modern Combat Versus & Gameloft – Een grote stap in de ontwikkeling van Modern Combat is de samenwerking met Honor en ESL geweest. Zo is een echte competitieve scene ontstaan.

Helaas had het Westen, ondanks een geweldig ontwerp, moeite om van het mobiele project te gaan houden. Het is ook waar dat het spel niet dezelfde kick geeft als episode 5 van de serie. Die voelde vloeiender en realistischer aan in de gameplay. De toernooien die door Honor werden gesponsord op het ESL Play-platform overschreden niet meer dan vijftien teams over de hele wereld. De bedoeling was om via die toernooien een groot deel van de spelgemeenschap te mobiliseren. De community heeft getracht toernooien op te zetten, maar dat waren kleine enkele jaren geleden. Omdat het grote publiek er niet gemakkelijk toegang toe had, stierven al deze kleine projecten een wiegendood. Een logica die ervoor zorgde dat Modern Combat 5 zijn opvolger voorbijstreefde qua aantal spelers.

Hoewel de ontwikkelaars na dit weinig overtuigende resultaat niet de wens hebben uitgesproken om een esportscircuit op poten te zetten voor het spel, kunnen we nog altijd hopen op de terugkeer van grote namen als ESL. Maar laten we eerlijk zijn, het ziet er naar uit dat deze titel echt tot het verleden behoort.

En hoe zit het met de tactische FPS?

Voor alle fans van CSGO en elke andere tactische FPS, er is eindelijk een mobiele versie! Trouw aan de game waarop het is geïnspireerd, biedt het spel enkele cosmetische aankopen (wapenskins, enz.) die je kunt vrijspelen dankzij schatten. De talrijke updates zorgen ervoor dat je het spel niet verwaarloost en je je mobiele mecanics kan blijven ontwikkelen. Teamgenoten zullen in dit spel veel belangrijker zijn dan in alle andere FPS’en die we tot nu toe hebben besproken, aangezien de tactische FPS heel weinig ruimte laat voor fouten! Toch staat ook de esportsscene op deze titel nog stil. En momenteel hebben we weinig nieuws, met uitzondering van een paar gemeenschapstoernooien.

© Critical Force – De kleine Finse studio heeft veel mensen verrast met het enige en unieke spel dat het tot nu toe heeft uitgebracht. Laten we hopen dat de ontwikkeling positief blijft en wie weet volgt er dan een esportieve scene op de game!

Je hebt het vast gemerkt, veel mobiele FPS-titels vechten om de spotlights. En er zijn er nog veel meer die we niet konden vermelden door beperkingen of gebrek aan informatie. Eén ding is zeker, de schijnwerpers zullen binnenkort op de mobiele telefoon gericht zijn, gezien de organisaties die zich er al op gericht hebben en de gemeenschappen die door dergelijke circuits zouden kunnen worden aangesproken. Sommige organisaties zijn trouwens ontstaan uit diezelfde mobiele games, denk maar aan Team Queso.

Dus ook al vormen de FPS’en slechts één tak, toch blijft het een van de sectoren waar gebruikers het meest van houden. Met Azië op de eerste rij is het zeer waarschijnlijk dat de mobiele golf binnenkort ook het Europese continent zal overspoelen. Uiteindelijk wordt de mobiele versie, ook al blijft ze door de westerlingen verstoten, voor velen onvermijdelijk! Pas op dat je de trein niet mist. En wie weet, misschien hebben wij in de toekomst ook een sectie gewijd aan mobiele games.

Copyright afbeelding: Mobile games demonstration at 2018 Asian Games picture by Akira Kodaka