Beleef de koers levensecht door mee te reizen met de wielerkaravaan in de Ronde Van Frankrijk

Sport |
Morgen wordt de Tour De France in Brest op gang getrapt, een kleine week voor de echte zomervakantie begint. Zij die al vrijaf hebben en met de renners mee door Frankrijk willen reizen, kunnen deze ‘reisgids’ als handleiding gebruiken. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook mensen die pas volgende week hun verlof inzetten, kunnen natuurlijk met de Tourkaravaan meereizen. Zaterdag 3 juli gaat de achtste etappe van start in Oyonnax, een dorp in centraal Frankrijk op een aantal uur rijden van Lyon. Voor de renners daartoe komen, wacht hen een drukke en lastige eerste koersweek. De komende dagen mogen ze zich opmaken voor een aantal sprintetappes, een tijdrit en ook heel wat kansen voor punchers zoals Greg Van Avermaet en Julian Alaphilippe. 
 

Starten in Bretagne

De Tour De France gaat dit jaar van start in het westen van Frankrijk. Bretagne is volgens wielercommentator José De Cauwer in Het Nieuwsblad een “mooie maar lastige streek”. Wielerliefhebbers met een klassiek rennersprofiel kunnen er terecht voor vlakke ritten met kleine, stevige beklimmingen en veel wind. Ook natuurliefhebbers vinden hun ding in de streek, want de eerste rit snijdt het ‘Parc Naturel Régional D’armorique aan. Een prachtig domein met enerzijds kustlandschappen maar anderzijds ook scherpe heuveltoppen en rotsen. In het park kan je naar hartenlust wandelen en fietsen, al neem je daarvoor best een mountainbike mee. 
 

Tijdrit in Changé

Wie een Ronde Van Frankrijk in het spoor van de renners volgt, moet zeker ook eens een tijdrit gezien hebben. Door het kortere parcours en het regelmatig vertrekken van renners kan je een hele dag lang genieten van internationaal wielergeweld. Ook de omgeving hoeft in de rit van woensdag 30 juni niet teleur te stellen, want in het binnenland in het noordwesten van Frankrijk vind je pittoreske dorpen met leuke marktjes. Daarnaast zijn er ook uitgestrekte vlaktes waarbij de toppen van prachtige kerkjes aan de horizon opduiken. Voor ieder wat wils dus!
 

Klimmen in Oyonnax

Zoals eerder gezegd belooft ook de eerste Alpenrit met start in Oyonnax spektakel op te leveren. In de achtste etappe zullen de eerste schiftingen voor het algemene klassement al duidelijk zijn. Drie jaar geleden mocht de huidige wereldkampioen, Julian Alaphilippe er de bloemen in de lucht steken. In de rit moeten de renners onder andere de Col de la Romme en de Col de la Colombière trotseren. Als je de koers meevolgt, is afzakken naar Le Grand Bornand een absolute must. In de Jurastreek wisselen grote meren, watervallen en bergen zich af. In de winter kan je er naar hartelust skiën en in de zomer wordt de raft meer dan eens bovengehaald. Deze streek is niet alleen op maat van wielerliefhebbers geschreven, ook avonturiers kunnen er zeker en vast terecht. 
 

De mythische Mont Ventoux

De elfde etappe staat bij menig wielerliefhebber met stip in de agenda aangeduid. Of je nu naar Frankrijk afreist of de Tour op de televisie volgt, de rit met aankomst in Malaucène spreekt tot de verbeelding. In totaal trotseren de renners de Mont Ventoux twee keer. Eerst wordt de col beklommen via de langste kant, nadien via de zwaarste kant vanuit Bedoin. Verrassend genoeg ligt de aankomst van de etappe niet boven op de Ventoux, maar beneden in Malaucène. Links en rechts wordt gezegd dat deze etappe levensgevaarlijk is, omdat veel renners het verschil zullen willen maken in de laatste afdaling. Anderzijds zullen de klassementsrenners die bergop tijd verloren, hun achterstand in het dalen willen goedmaken. Ook dat kan tot ongelukken leiden, laat ons dus hopen dat alle renners heelhuids aankomen. Wie de koers iets minder volgt, kan in de nabijheid van de berg met het maanlandschap prachtig wandelen. De streek staat bovendien gekend voor haar gastronomie want in het gebied rond de Ventoux staan heel wat wijngaarden. Ook na de koers kan je dus genieten van de Ventoux!
 

Geitenpaadjes nabij Luz Ardiden

In de achttiende etappe van deze editie van de Tour De France zal het eindklassement reeds vorm krijgen. Elke wielerliefhebber hoopt dat de spanning er in de laatste etappes van af spat. De klimrit naar Luz Ardiden zal zonder meer voor vuur tussen de klassementsrenners zorgen, want met twee cols buiten categorie waaronder de mythische Tourmalet zullen de mannen van de jongens gescheiden worden. Ook de actieve toerist zal er zijn kuiten moeten insmeren, want als je wil gaan wandelen in de prachtige Pyreneeën mag je een stevig paar bergschoenen niet vergeten. Kleine geitenpaadjes langs rotsmassieven met hier en daar een berghut, wilde dieren en kleine bergriviertjes vormen het decor voor lastige maar adembenemende wandelingen. Niet alleen voor de renners wordt daar het kaf van het koren gescheiden, zorg er dus voor dat je samen met je reisgenoten de finish haalt!
 

Sprinten op de Champs-Elysées

Wie de renners in de Ronde Van Frankrijk volgt, zal heel wat uren in de wagen spenderen. De hele Tourkaravaan moet op de voorlaatste dag een lange verplaatsing van het zuiden naar het noorden van het land maken om zich klaar te maken voor de laatste inspanning van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Eens in Parijs aangekomen, heb je als toerist de hele dag de tijd om te kuieren door de winkelstraten, tot rust te komen in de groene parken en je maag te vullen in een van de vele kleine maar fijne restaurants die de Franse hoofdstad telt. Tegen de avond werkt het peloton een laatste lokaal rondje af en kan het wereldkampioenschap sprinten beginnen. Een laatste keer kan je genieten van het wielergeweld dat hopelijk resulteert in een majestueuze eindsprint. Wellicht ben jij net als de renners even vermoeid na drie weken reizen, wandelen en zo veel meer. Op naar een volgende etappekoers?

Volg de Ronde van Frankrijk van 26 juni tot 18 juli live op Eén. 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top