Een selectie van de beste films van het Cannes Filmfestival in de Proximus VOD-catalogus

Films |

Voor het 74e Filmfestival van Cannes, dat van 6 tot 17 juli plaatsvindt, biedt Proximus Pickx je een selectie van de films die de geschiedenis en het palmares van het festival hebben gekleurd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

BlacKkKlansman

In deze in de jaren 70 gesitueerde film vertelt Spike Lee het  buitengewone verhaal van Ron Stallworth, een zwarte politieagent die in het Colorado van 1972 infiltreerde in de Ku Klux Klan, een blanke suprematistische organisatie die in de jaren zeventig een stempel drukte met haar extreem gewelddadige racistische daden. Een thema dat (helaas) nog steeds actueel is in de Verenigde Staten. Spike Lee, hij kreeg voor dit zowel ondeugende als provocerende drama de Grote Prijs van de Jury op het filmfestival van Cannes in 2018, is dit jaar de voorzitter van de jury voor de 74e editie van het festival..

‘BlacKkKlansman' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Shoplifters

'Shoplifters' is de winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 2018. Na het winnen van de Juryprijs in 2013 voor 'Like Father, Like Son', heeft de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda eindelijk de hoogste onderscheiding gewonnen.

Terugkerend van alweer een winkeldiefstal, nemen Osamu en zijn zoon een klein meisje in huis dat aan haar lot lijkt te zijn overgelaten. Osamu's vrouw aarzelt eerst om het kind voor de nacht in huis te nemen, maar ze stemt ermee in om voor haar te zorgen wanneer zij zich realiseert dat haar ouders haar mishandelen. Ondanks hun armoede, waarbij ze leven van kleine diefstallen om hun schamele loon aan te vullen, lijkt de familie gelukkig te leven. Totdat een incident hun meest verschrikkelijke geheimen op brute wijze onthult.

Een film van Hirokazu Kore-Eda, met in de hoofdrollen Lily Francky, Sakura Ando, Kirin Kiki, Mayu Matsuoka en Yoko Moriguchi

‘Shoplifters' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Everybody Knows

Laura, een Spaanse vrouw die in Argentinië woont, keert samen met haar man en kinderen terug naar haar geboortedorp om het huwelijk van haar jongste zus bij te wonen. Iedereen lijkt blij om Laura weer terug te zien, vooral Paco, een oude jeugdvriend. Maar tijdens hun verblijf in het Spaans dorpje verdwijnt plots haar dochter op een nogal geheimzinnige manier. 

Penélope Cruz en Javier Bardem zijn niet alleen op het scherm geliefden maar ook in het echte leven. In 'Everybody Knows' (Todos lo saben) keert een vrouw terug naar hun geboortedorp voor het trouwfeest van haar zus. Maar niets verloopt volgens plan, waardoor ook oude wonden worden opengereten, zoals Laura’s abrupt afgebroken romance met een wijnboer. Deze film van Asghar Farhadi opende de competitie op het filmfestival van Cannes 2016.

'Everybody Knows' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD catalogus? Druk op de knop "On demand" of "Shop" van uw afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de Proximus VOD catalogus!

Le jeune Ahmed

De 13-jarige Ahmed, een jonge Belg, zit gevangen tussen de zuiverheidsidealen van zijn imam en de roep van het leven. Met 'Le jeune Ahmed' pakken de broers Dardenne een riskant maar actueel onderwerp aan: de hersenspoeling van een tiener door een extremistische imam. Dit drama won de Prijs voor de Beste Regie, de enige Cannestrofee die nog ontbrak op het palmares van de Belgische filmmakers. Een les in cinema waar niets aan het toeval wordt overgelaten.

Een film van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Met Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson.

‘Le jeune Ahmed' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD catalogus? Druk op de knop "On demand" of "Shop" van uw afstandsbediening of ga hier rechtstreeks naar de Proximus VOD catalogus!

Girl

‘Girl' van regisseur Lukas Dhont neemt ons mee in het leven van de 15-jarige Lara. Haar droom? Ze wil ballerina worden. Een enorme uitdaging voor het meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen. Om haar levensdoel te bereiken, zal ze haar lichaam tot het uiterste moeten drijven.

De rol van Lara wordt innemend vertolkt door Victor Polster. ‘Girl' won een hele reeks prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d'Or in Cannes, de prijs voor Beste Film op het Europese Filmfestival, de prijs voor Beste Acteur (voor Victor Polster) op het Internationale Filmfestival van Odessa, 8 Ensors en een Magritte voor Beste Vlaamse Film, Beste Acteur, Beste Acteur in een Bijrol en Beste Script. In totaal won de film 31 belangrijke filmprijzen.

‘Girl’ is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Entre les murs

De film van Laurent Cantet, winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 2008, neemt ons mee "binnen de muren" van een klaslokaal en doet dat met het realisme van een reportage. Een verhaal vol emotie en humor, bewerkt naar een roman van François Bégaudeau, zelf leraar geweest op een Parijse school. Het drama vertelt het verhaal van François, een jonge leraar Frans op een probleemschool. Hij aarzelt niet om de tieners Esmeralda, Souleimane, Khoumba en de anderen te confronteren met stimulerende verbale steekspelletjes, alsof de kracht van de taal de essentie voor vorming en ontplooiing is. Maar democratie leren kan soms echte risico's inhouden...

‘Entre les murs' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

L’amant double

Chloé (Marine Vacth), een fragiele jonge vrouw, wordt verliefd op haar psychotherapeut, Paul (Jérémie Renier). Een tijdje later gaan ze samenwonen, maar dan ontdekt Chloé dat haar minnaar een deel van zijn identiteit voor haar verborgen heeft gehouden en dat hij een tweelingbroer heeft, toevallig ook een therapeut.

Deze film, vertoond in Cannes, wist te verrassend en zorgde hier en daar zelfs voor een schokgolf, ook omdat regisseur François Ozon niet aarzelt om te flirten met trash. François Ozon is een regisseur die graag verder blijft samenwerken met sommige acteurs. Zo speelde Marine Vacth al mee in 'Jeune et Jolie' (2013) en Jérémie Renier in 'Les Amants criminels' (1999) en 'Potiche' (2010). Met ‘L’amant double’ keert François Ozon terug naar de erotische thriller, een genre dat hij in het verleden al heeft verkend met bijvoorbeeld 'Swimming Pool'.

‘L'amant double' is van 1 tot 31 juli beschikbaar in de Proximus VOD catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

En dat is nog niet alles, je vindt ook deze in Cannes bekroonde films in de Proximus VOD-catalogus terug: ‘The Tree of Life', 'I, Daniel Blake', 'Sorry We Missed You', 'The Wind That Shakes the Barley', 'Atlantics', 'Amour', 'The White Ribbon', 'Holy Motors', 'Pain and Glory', 'Once Upon a Time in Hollywood', 'Taxi Driver', 'The Piano', 'Les misérables', 'Pulp Fiction', 'Apocalypse Now (Final Cut)', ‘Il gattopardo’, 'The Pianist', 'The Beguiled', en 'Elle'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top