Na het 2-2 gelijkspel van gisterenavond in Boedapest tegen regerend wereldkampioen Frankrijk en het 2-2 gelijkspel van Duitsland tegen Hongarije kwam titelverdediger Portugal als nummer drie uit groep F, waardoor ze zondagavond (21u) in de achtste finales van EURO 2020 in de bakoven van Sevilla tegenover België staan.
De Rode Duivels verzekerden zich maandagavond in Sint-Petersburg met een klinische 0-2 zege tegen Finland al van de groepswinst, van de kwalificatie voor de tweede ronde waren ze al langer zeker. De Belgen hebben zo 48 uur meer recuperatietijd om zich voor te bereiden op de clash met de regerende Europese kampioen, die bovendien uit een zwaardere groep komt dan de Belgen en meer energie verbruikt heeft.

"Ik zie dat niet meteen als een nadeel", vertelde de Portugese bondscoach Fernando Santos na het duel tegen Frankrijk. "In de wedstrijd tegen Frankrijk hebben mijn spelers getoond dat ze mentaal hersteld waren van de opdoffer tegen Duitsland. Nu komt het erop aan ook fysiek te herstellen van de wedstrijd tegen de Fransen. We laten de spelers rusten en revalideren, opdat ze zondag fris zijn voor België. We zullen de impact van die 48 uur minder rust zo klein mogelijk maken."

Zondag wordt er een maximumtemperatuur van 32 graden verwacht in Sevilla. Bij de aftrap omstreeks 21u zal de thermometer nog 27 graden aanwijzen. "Voor ons is dat alvast geen handicap", weet Santos, die als Portugees bondscoach al twee keer eerder tegenover de Rode Duivels stond. Twee oefeninterlands leverden één zege (2-1, op 29 maart 2016) en één gelijkspel (0-0, 2 juni 2018) op voor de Portugezen. De laatste Belgische zege dateert reeds van 6 september 1989 (3-0), in de kwalificaties voor het WK 1990 in Italië.

"België is zeker een lastige tegenstander, de nummer een van de wereld. We kennen hen al, maar nu zullen we hen bestuderen om te zien wat er veranderd is. Daarnaast analyseren we ook nog onze match tegen Frankrijk om zo het volgende duel optimaal voor te bereiden. Ik ben er zeker van dat we op ons best zullen zijn in Sevilla. Wij zijn een moeilijk te kloppen team."

In het oefenduel van 2016 in Leiria stond Rui Patricio al tussen de palen bij de Portugezen. Op dit EK moest hij al zes tegendoelpunten incasseren. "We weten dat België een lastige tegenstander is", zei hij bij de Portugese tv-zender RTP. "Maar in de tweede ronde van een EK mag je dan ook zware tegenstanders verwachten."

Diogo Dalot moest elf minuten voor affluiten rechtsback Nelson Semedo komen vervangen, die ook twijfelachtig is voor het duel met de Belgen. Rechts achterin kunnen de Portugezen zo wel in de problemen geraken, want vaste rechtsback Joao Cancelo moest voor het toernooi al afhaken door een besmetting met het coronavirus. Danilo Pereira is dan weer twijfelachtig na de klap op het hoofd die hij moest incasseren van Frankrijk-doelman Hugo Lloris. "We weten dat het een moeilijke wedstrijd zal worden. We moeten België analyseren, maar laat ons nu even rusten want na deze groepsfase zullen we de batterijen toch even moeten opladen."