Zwitserland heeft loodzware opdracht om vloek van 1/8e finales te doorbreken tegen Frankrijk

Sport | Met Frankrijk tegen Zwitserland krijgen we in de Roemeense hoofdstad Boekarest een mooi burenduel voorgeschoteld in de 1/8e finales van het Europees kampioenschap voetbal. Terwijl de Fransen torenhoog favoriet zijn om door te stoten naar de kwartfinales, willen de Zwitsers graag voor het eerst dit stadium van het toernooi bereiken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds de jaren 90 is Zwitserland zich stelselmatig op de mondiale voetbalkaart beginnen zetten. Dat het land op het WK van 1994 in de VS wist door te stoten tot in de achtste finales, was welgekomen na een lange droogte. Zwitserland kende tussen de jaren 30 en 60 nog best mooie tijden in het voetbal, met kwartfinales op de WK’s van 1934, 1938 en 1954 in eigen land. Sinds 1970 lukte het Zwitserland niet meer om erbij te zijn op een WK, tot aan de editie van 1994.

Ook voor deelname aan een EK was het lang wachten voor de Zwitsers. De edities tussen 1960 en 1992 gingen aan het land voorbij. In 1996 debuteerde La Nati op een Europese eindronde. Momenteel zijn de Zwitsers er voor de vijfde keer bij op een EK, waarbij het de tweede keer is dat ze de achtste finales bereiken.

Penaltydrama’s

Maar die achtste finale lijkt ook vaak het eindstation te zijn voor de Zwitsers. Er heerst met andere woorden een vloek op deze ronde. Op het EK van 2016 had het er nochtans helemaal anders kunnen uitzien. De partij tegen Polen eindigde na 120 minuten op een 1-1-gelijkspel. Penalty’s moesten beslissen, waarbij Granit Xhaka zijn elfmeter miste terwijl de Polen al hun penalty’s raak schoten.

Kijkend naar de WK-edities waar Zwitserland present tekende, wordt het nog erger. Op het meest recente WK in Rusland kwam Zwitserland in de achtste finales uit tegen Zweden. Ook hier leek de opdracht haalbaar, ware het niet dat Emil Forsberg de enige goal in de match maakte.

Ook in 2014 en 2006 lukte het de Zwitsers niet om voorbij de achtste finales te geraken. In 2014 bleek Argentinië te sterk, dat een ronde later België zou uitschakelen. In 2006 lieten de Zwitsers het net als tegen Polen liggen in de strafschoppenserie. Tegenstander op dat WK was Oekraïne. Voor Zwitserland werd de penaltyreeks een absoluut drama. Geen enkele elfmeter werd gescoord.

Underdog

Willen de Zwitsers nog eens in de kwartfinale staan, wat voor het laatst lukte op het WK van 1954 in eigen land, dan moet er straks gewonnen worden van Frankrijk. Het hoeft bij deze niet te verwonderen dat de sterren andermaal niet gunstig gezind staan voor Zwitserland. Ook al speelde Frankrijk nog niet de pannen van het dak op dit EK, de Fransen zijn voor dit duel de uitgesproken favoriet.

Het land kwam namelijk net als België in de zware tabelhelft terecht op dit EK. Want stel dat de Zwitsers een mirakel zouden verrichten tegen Frankrijk, wacht het land in de kwartfinales een duel met Kroatië of Spanje. In de halve finales wacht hoogstwaarschijnlijk België, Portugal of Italië.

Lukt het de Schweizer Nati eindelijk nog eens om de kwartfinales op een groot toernooi te bereiken? Het antwoord volgt op maandag 28 juni om 21 uur.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het speelschema van maandag 28 juni

  • Kroatië - Spanje: vanaf 17u30 op Canvas
  • Frankrijk - Zwitserland: vanaf 20u35 op Eén

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top