Na een negen op negen in Groep C mag Nederland het in de 1/8e finales gaan opnemen tegen Tsjechië. Het duel tussen deze twee naties doet ons bij Proximus Pickx terugdenken aan de confrontatie op EURO 2000, waar Jaap Stam en Jan Koller letterlijk een titanengevecht uitvochten.
Alle kritiek op bondscoach Frank de Boer ten spijt zit Nederland na een perfect parcours in de 1/8e finales. Daarbovenop zit Oranje in de makkelijkere tabelhelft, met enkel Duitsland en Engeland als grote voetbalnaties. Die laatste twee kijken op de koop toe elkaar nog eens in de ogen in hun achtste finale. Pas in de halve finales kan Nederland Engeland of Duitsland treffen. Bij onze Noorderburen dromen ze alvast van een sprookje en minstens een plek bij de laatste vier.

Onderweg moet Oranje eerst voorbij Tsjechië, dat als een van de beste derdes werd opgevist uit Groep D. Tsjechië imponeerde vooral op de openingsspeeldag door met 2-0 te winnen van Schotland, waarbij Patrick Schick misschien wel zorgde voor de goal van het toernooi. Nadien volgden een 1-1-gelijkspel tegen Kroatië en een 1-0-verlies tegen Engeland.

Gescheurde wenkbrauw

Het is niet de eerste keer dat Nederland en Tsjechië elkaar treffen op een EK voetbal. Dat gebeurde reeds in de edities van 2004 en 2000. In 2004 won Tsjechië het pleit met 2-3, maar op EURO 2000 was Nederland dan weer de sterkste dankzij een 1-0-zege. Toch verliep de partij niet zo vlotjes. En al helemaal niet voor centrale verdediger Jaap Stam.

Stam, een stevig uit de kluiten gewassen verdediger, moest die dag de dan nog nobele onbekende Jan Koller schaduwen. De boomlange spits vertoefde in 2000 nog bij RSC Anderlecht. Zelden zal Stam in zijn loopbaan tegenover een spits hebben gestaan die fysiek een nog imposantere gestalte had dan hijzelf. Maar 11 juni 2000 was dus een van die zeldzame dagen. Negentig minuten lang moest de verdediger van Manchester United in De Arena opboksen tegen de boomlange spits van de Tsjechen. Tot bloedens toe.

Stam liep namelijk tijdens een kopduel met Koller een gescheurde wenkbrauw op. Met de camera op zich gericht werd de wonde van Stam ter plekke gehecht. En dus kon hij de strijd met Koller voortzetten, die best moeizaam verliep. De lat hield namelijk Koller van een kopbalgoal. Uiteindelijk hield doelman Edwin van der Sar zijn doel de hele wedstrijd schoon, maar dat ging gepaard met meer geluk dan wijsheid. Oranje won met 1-0 door een late penalty van Frank de Boer, de huidige bondscoach van Nederland.Penaltydrama

Na afloop toonde Nederland zich onder de indruk van Koller. “Hij leek wel drie meter lang, maar desondanks bleek hij toch heel veel met de bal te kunnen”, liet Ronald de Boer weten. “Ongelooflijk. Ik was onder de indruk”, vulde Phillip Cocu aan. EURO 2000 zou dan ook de springplank worden voor Koller, die een jaar later van Anderlecht naar Borussia Dortmund verkaste.

Nederland ten slotte stootte als groepswinnaar door naar de kwartfinales op EURO 2000. Daarin werd er brandhout gemaakt van het toenmalige Joegoslavië. In de halve finale zou er vervolgens een drama plaatsvinden dat nog lang zou nazinderen bij onze Noorderburen. Wanneer na 120 minuten het nog steeds 0-0 was tegen Italië, zou de penaltyreeks een absolute nachtmerrie blijken voor Oranje. Onder meer Jaap Stam miste zijn penalty, door hem iconisch hoog in de tribunes te rammen. Italië stootte door naar de finale, maar verloor die op zijn beurt door een golden goal van de Fransman David Trezeguet.

Stam zelf beëindigde zijn interlandloopbaan na EURO 2004. Ook toen bereikte Nederland de halve finales, maar stuitte het op een ontketend Portugal.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het speelschema van zondag 27 juni
  • Nederland-Tsjechië: vanaf 17u30 op Canvas
  • België-Portugal: vanaf 20u10 op Eén