In de meeste ontwikkelde landen loopt de vaccinatie intussen vlotjes, maar in vele ontwikkelingslanden staat de vaccinatiecampagne veel minder ver. Om de pandemie onder controle te krijgen, moet de vaccinproductie verdubbeld worden én moeten die vaccins eerlijk verdeeld worden, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres tijdens een perspunt na zijn ontmoeting met premier Alexander De Croo. Er moet daarom een internationaal plan komen, ontwikkeld door de betrokken landen. "België kan daarbij, via de Europese Unie, een grote rol spelen", meent Guterres.
De coronapandemie, en dan vooral de vaccinatiecampagne, beheerste dus het gesprek dat De Croo en Guterres hadden. Het bezoek aan Brussel is Guterres' eerste reis sinds de Portugees vorige week herkozen werd voor een tweede termijn. Er zullen elf miljard dosissen nodig zijn om op wereldvlak groepsimmuniteit te bereiken. Idealiter gebeurt dat nog voor eind volgend jaar. Europa staat logischerwijs al iets verder dan Afrika om die groepsimmuniteit te bereiken. "Hier zijn per 100 inwoners al 68 dosissen toegediend, tegen 1,8 in Afrika", zei Guterres.

België kan een sleutelrol spelen, erkende De Croo. "Het is van cruciaal belang dat we de internationale vaccinproductie versnellen", aldus de premier. "België is een van de grootste vaccinproducenten ter wereld, en zal hierin een belangrijke rol blijven spelen. We moeten dringend vaccins naar elk deel van de wereld krijgen. Hoe sneller we dat doen, hoe sterker het herstel zal zijn." Beiden wezen ze op de ongelijkheid die de pandemie met zich zal meebrengen. De ongelijkheid tussen landen groeit, en in landen zijn het de kwetsbaarsten die het zwaarst worden getroffen door de pandemie. Afrika, "een dichte buur van Europa", zoals Guterres zei, zal het bijzonder lastig krijgen, omdat het continent tot nu nog altijd onvoldoende vaccins krijgt.

Bovendien, zei Guterres, zullen er door de economische ramp die de pandemie aanricht, onvoldoende middelen zijn om deze landen te helpen bij het herstel. "Voor het eerst in 20 jaar is extreme armoede weer aan het stijgen, en we moeten deze trend keren", voegde De Croo daaraan toe. De slotsom voor zowel Guterres als De Croo is dat er dus meer nood is aan internationale samenwerking om deze en andere uitdagingen aan te pakken.