Nederland krijgt een uitgelezen kans op een voetbalsprookje

Sport | Zondag staan er twee duels in de 1/8ste finales van het EK op het programma. België moet aan de bak tegen Portugal en Nederland neemt het op tegen Tsjechië. Voor de Nederlanders ligt de weg naar de halve finales helemaal open.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nederland pakte 9 op 9 in een groep met Noord-Macedonië, Oostenrijk en Oekraïne. Oranje liet daarin bij momenten mooi voetbal zien, maar het toonde zich ook regelmatig defensief kwetsbaar. Toch mogen ze er dromen van een voetbalsprookje. De kritiek op de 5-3-2 van Frank de Boer is ondertussen gaan liggen en hij kan misschien wel geschiedenis schrijven op dit Europees Kampioenschap.

Nederland mag dromen

Tsjechië is immers een haalbare kaart en in de kwartfinale treft de winnaar van deze partij de winnaar van Wales-Denemarken. Nederland kent dus veel geluk met de loting, maar kreeg ook met een domper af te rekenen. Luuk de Jong liep een blessure op en de invaller moest het EK daardoor vroegtijdig verlaten. Met Wout Weghorst en Donyell Malen heeft De Boer echter nog twee aanvallers achter de hand.

In de 1/8ste finale neemt Nederland het op tegen Tsjechië, dat tot op heden toch wel wist te verrassen op dit EK. Het won van Schotland, pakte een punt tegen Kroatië en verloor nipt van Engeland. De Tsjechen vormen een goed blok en hebben met Patrick Schick een spits in de rangen die al drie keer scoorde op dit EK. Tsjechië is dus zeker een tegenstander die niet mag onderschat worden door Nederland. Oranje is wel de grote favoriet en het bewees in de groepsfase dat het die rol wel aankan.

België versus Ronaldo

In de andere partij is er uiteraard het toptreffen tussen België en Portugal. De Rode Duivels kenden geen problemen in hun groep en wonnen hun drie wedstrijden. Bij de Belgen zijn er de nodige vraagtekens omtrent het niveau van Eden Hazard. Zal hij starten of niet? Achteraan is het afwachten wie er naast Jan Vertonghen en Toby Alderweireld gaat spelen. Jason Denayer, Dedryck Boyata en Thomas Vermaelen vechten voor hun plaats.

De Belgische defensie zal bijzonder geconcentreerd moeten zijn tegen Portugal. Daar speelt met Cristiano Ronaldo immers de topschutter van dit EK. In drie matchen scoorde hij al vijf keer en CR7 leverde ook één assist. Zo was hij betrokken bij zes van de zeven goals van Portugal. Ronaldo is de topschutter aller tijden op een EK en hij is zeer gebrand om nog een keer te scoren tegen België. Ronaldo heeft immers 109 treffers gemaakt voor Portugal, en daarmee staat hij op gelijke hoogte met de Iraniër Ali Daei. Als Ronaldo nog één doelpunt weet te scoren, is hij de meest trefzekere spits ooit bij een nationaal team.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het speelschema van zondag 27 juni:

  • Nederland-Tsjechië: vanaf 17u30 op Canvas
  • België-Portugal: vanaf 20u10 op Eén

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top