Roberto Martinez coacht zondag voor het eerst in zijn vaderland

Sport | De achtste finale van de Rode Duivels wordt een heel bijzondere wedstrijd voor onze bondscoach. De wedstrijd vindt plaats in het Spaanse Sevilla, geboorteland van Roberto Martinez. En raar maar waar: de man coachte nog nooit op Spaanse bodem.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Klokslag 21u zullen de Rode Duivels zondag hun achtste finale aanvatten op het EK 2020, in het hartje van Andalusië. Het wordt een bakoven, met temperaturen boven de dertig graden.
 
Voor Roberto Martinez zal het een première worden: de Spanjaard zal voor het eerst in zijn leven een match bijwonen als coach op Spaanse bodem. Het is 26 jaar geleden dat hij er als voetballer speelde.
 
De meest Engelse onder de Spanjaarden
 
Martinez verliet zijn thuisland al snel toen zijn voetbalcarrière van de grond begon te komen. Na zijn debuten bij Real Zaragoza en Balaguer (hij speelde één wedstrijd in La Liga) trok hij richting Engeland in 1995, op 22-jarige leeftijd. Martinez ging aan de slag bij Wigan Athletic, waar hij tot 2001 zou spelen. Hij verkaste nadien naar Schotland, bij Motherwell, om een jaar later terug in Engeland te belanden, bij Walsall FC. Daarna beproefde hij zijn geluk in Wales, bij Swansea, om vervolgens weer naar Engeland terug te keren, waar hij zijn profcarrière in 2007 beëindigde bij Chester City.
 
Als speler bracht hij dus 12 opeenvolgende jaren door in Groot-Brittannië. Hij voegde daar negen jaar aan toe als coach. Hij trainde achtereenvolgens Swansea, Wigan en Everton. Na zijn avontuur bij The Toffees, in 2016, keerde Martinez niet terug naar zijn thuisland. Enerzijds omdat zijn gezin in Engeland verbleef, anderzijds omdat hij werd aangesteld als bondscoach van de Rode Duivels.

Nog nooit in Spanje getraind
 
Het lijkt vreemd dat een buitenlandse speler nooit actief is geweest – als voetballer of trainer – in zijn thuisland. De verklaring is eenvoudig: de Spanjaard speelde nooit voor topclubs. Hij was een bescheiden voetballer die nooit kon proeven van het allerhoogste niveau. Het was pas als trainer van Everton dat hij voor het eerst kennismaakte met Europees voetbal. In de Europa League kregen The Toffees toen echter geen Spaanse ploegen voor de kiezen.
 
Zijn eerste wedstrijd als bondscoach van België was uitgerekend tegen Spanje, maar de partij vond plaats in Brussel. La Roja won toen met 0-2. Het was meteen ook de laatste keer dat Martinez tegenover Spanje uitkwam, want in de daaropvolgende kwalificatiewedstrijden voor het WK 2018, Euro 2020 of de Nations League zat België nooit in dezelfde groep als Spanje.
 
De achtste finale in Sevilla wordt dus een terugkeer van Martinez naar zijn geboorteland, meer dan een kwarteeuw na zijn vertrek. Hopelijk brengt dat geluk.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top