Jodie Foster en Spike Lee eregasten in Cannes

Films | Op het filmfestival van Cannes zijn elk jaar wereldsterren uitgenodigd, en dat zal dit jaar zeker niet anders zijn. De organisatie liet weten dat er alvast twee erezitjes voorzien zijn voor Jodie Foster, die een Palme d’Or ontvangt voor haar carrière, en Spike Lee, die voorzitter wordt van de jury.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een erepodium voor Jodie Foster

Op de openingsceremonie van de 74ste editie van het filmfestival van Cannes zal actrice en regisseur Jodie Foster als eregast de Palme d’Or krijgen om haar roemrijke carrière te vieren. Die eer viel eerder al te beurt aan filmgrootheden als Jane Fonda, Bernardo Bertolucci en Agnès Varda. Ze krijgt de prestigieuze award toegekend omwille van “haar briljante artistieke palmares en haar unieke persoonlijkheid met een bescheiden maar sterke toewijding voor de uitdagingen van onze tijd”, aldus de organisatie van het filmfestival.
 
Jodie Foster heeft een lange geschiedenis met het filmfestival van Cannes. Toen ze amper 13 jaar oud was en de rol van de jonge Iris speelde in Martin Scorsese’s ‘Taxi Driver’, beklom ze voor het eerst de trappen van de Croisette om een Palme d’Or in ontvangst te nemen. Sindsdien verblufte ze de wereld meermaals met haar acteertalent, zoals in ‘The Accused’ en ‘The Silence of the Lambs’. Voor beide films won ze een Oscar. Naast acteerwerk in een 50-tal langspelers, nam ze ook plaats in de regisseursstoel voor vier films.
 
Jodie Foster reageerde vereerd op het nieuws dat ze de eretitel in ontvangst mag nemen. “Ik heb zo veel te danken aan Cannes, het heeft mijn leven veranderd. Het was altijd mijn droom om een van mijn films te tonen op het festival. Cannes is een festival voor auteur-filmmakers die artiesten eren. En dat kan ik ten zeerste appreciëren”, liet ze optekenen.

Spike Lee komt zijn belofte na

Regisseur Spike Lee werd in januari 2020 al gekozen als juryvoorzitter voor het filmfestival van Cannes, de eerste juryvoorzitter ooit met een zwarte huidskleur. Maar omwille van de oprukkende pandemie werd uiteindelijk besloten dat het festival niet door zou kunnen gaan. Lee beloofde toen al dat hij klaar zou staan als er weer een fysieke versie van het filmfestival kon doorgaan, dus dit jaar werd hij door de organisatie opnieuw uitgenodigd om aan het hoofd van de jurytafel plaats te nemen.
 
Spike Lee maakte in 1986 meteen naam met zijn filmdebuut, de satire ‘She’s Gotta Have It’. Met ‘Do the Right Thing’ bevestigde hij zijn talent, en later in zijn roemrijke carrière zou hij nog meermaals aantonen waarom hij tot de groten van deze generatie filmmakers behoort. De ietwat eigenzinnige regisseur, schrijver en acteur heeft altijd zijn eigen visie, stijl en flair doorgedrukt op het grote scherm, en met films als ‘Malcolm X’ en de recentere ‘BlacKkKlansman’ en ‘Da 5 Bloods’ wendt hij zijn kunst aan om rassenongelijkheid onder te loep te nemen.
 
De organisatie van het filmfestival is verheugd dat Spike Lee terugkeert naar Cannes. “Tijdens de vele onzekere maanden die we achter de rug hebben, is Spike Lee ons altijd blijven aanmoedigen. We hadden op geen betere en sterkere persoon kunnen hopen om ons door deze moeilijke periode te gidsen”, liet Pierre Lescure, voorzitter van het festival, weten. “Zijn enthousiasme en passie hebben ons een enorme energieboost gegeven. Het wordt een fantastisch feest.”
 
Het filmfestival van Cannes gaat door van 6 tot 17 juli. Lees hier welke films in de verschillende selecties door Proximus ondersteund werden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top