Het parcours van de 108ste Tour gefileerd: klassieke aanloop met zwaartepunt in laatste week

Sport | De 108ste editie van de Ronde van Frankrijk staat voor de deur. Het peloton wacht van 26 juni tot 18 juli een rittenkoers van 21 etappes over een totale afstand van net geen 3.400 kilometer. Wij bij Proximus Pickx namen het parcours van de Tour onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eigenlijk was Kopenhagen dit jaar voorzien als vertrekpunt voor de 108ste editie van de Ronde van Frankrijk, maar door de coronacrisis en de daaropvolgende verschuivingen op de sportkalender kwam Brest in beeld als nieuwe startplaats. Voor de Bretoense plek Brest is het na 1952, 1974 en 2008 de vierde keer dat ze de Franse wielerwedstrijd in gang mogen schieten. De openingsrit serveert meteen een geaccidenteerd parcours, met vijf colletjes onderweg en een aankomst op de Côte de la Fosse aux Loups (3 kilometer aan 5,7%). Renners als Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe zullen deze etappe ongetwijfeld met rood omcirkeld hebben in hun agenda.

Ook etappe twee belooft spektakel op het einde van de rit. De aankomst ligt op de bekende Mûr-de-Bretagne, die twee kilometer lang is aan een gemiddelde van 6,9 procent. Na deze twee etappes voor de puncheurs, mogen de sprinters ontwaken. Drie van de vier opeenvolgende etappes zullen namelijk betwist worden door de rappe mannen in het peloton. Tussendoor krijgen we ook de eerste tijdrit te zien, die tussen Changé en Laval over een afstand van 27,2 kilometer.

Tot aan de eerste rustdag, die op 5 juli, wordt het nog stevig opletten voor de klassementsmannen. Rit 7 wordt namelijk de langste van deze hele Tour de France, over een afstand van 250 kilometer. De rit heeft veel weg van een Ardennenklassieker. Het is dan nog maar de opwarming voor de eerste bergen die zullen opduiken, want de renners trekken richting de Alpen. De etappe naar Le Grand-Bornand eindigt na een afdaling van 14 kilometer na de top van de Col de la Colombière, de dag erna eindigen we op de Montée de Tignes (21 kilometer aan 5,6%).

Twee keer de Ventoux op één dag

Na de rustdag mogen de sprinters zich weer uitleven in drie van de vier opeenvolgende  etappes. Maar tussendoor wacht het peloton een heuse klepper. De rit tussen Sorgues en Malaucène wordt namelijk ingekleurd door een dubbele beklimming van de berg der bergen: de Mont Ventoux.

Na de geaccidenteerde rit tussen Carcassonne en Quillan krijgen we opnieuw een stevige bergetappe, waarbij de Pyreneeën opdoemen. In deze vijftiende rit verlaten we voor het eerst de Franse bodem, vermits de etappe eindigt in buurstaat Andorra. Onderweg moeten de renners vier cols temmen, waaronder drie van eerste categorie.

Na de tweede rustdag op 12 juli en de heuvelachtige rit naar Saint-Gaudens belooft de Franse nationale feestdag een heus klimfeest te worden. Het venijn van deze 17de etappe op quatorze juillet zit hem duidelijk in de laatste vijftig kilometer met geklauter over de Col de Peyresourde, de Col de Val Louron-Azet (beide eerste categorie) en de aankomst op de Col du Portet (buitencategorie).

Luz Ardiden of laatste tijdrit scherprechter?

Er is nauwelijks tijd om bij te komen van de loodzware etappe met aankomst op de Col du Portet, want de achttiende etappe is ook weer een Pyreneeënrit van jewelste. Het is een vrij korte etappe van net geen 130 kilometer, met een lange vlakke aanloop en in de finale twee joekels van beklimmingen: de Col du Tourmalet (17 kilometer aan 7,3%) en de aankomst op Luz Ardiden (13,3 kilometer aan 7,4%).

Luz Ardiden wordt het laatste wapenfeit in de bergen voor de klassementsmannen. Enkel de etappe tegen de klok in rit 20 van 30 kilometer lang kan nog eventueel voor verrassingen zorgen. De tijdrit naar Saint-Émilion zit gepropt tussen twee sprintersetappes, waaronder de laatste rit die traditioneel eindigt op de Champs-Élysées van Parijs.

Wie zijn tot slot de favorieten voor de eindzege? De vijf sterren geven we alvast aan de twee Slovenen die vorig jaar een titanenstrijd wisten uit te vechten op de Franse wegen: Tadej Pogacar van UAE-Team Emirates en Primoz Roglic van Jumbo-Visma. INEOS Grenadiers zal met het trio Richard Carapaz-Geraint Thomas-Richie Porte proberen om roet in het Sloveense eten te gooien. Miguel Angel Lopez (Movistar), Rigoberto Uran (EF Education) en Jakob Fuglsang (Astana) mogen tot de outsiders gerekend worden.

Tot slot wordt het aan Belgische zijde uitkijken naar de man die onze driekleur zal proberen showen in Frankrijk. Wout van Aert zal naar alle waarschijnlijk opnieuw knechtenwerk moeten leveren voor Primoz Roglic, maar zal in andere etappes dan weer zijn eigen ding mogen doen. Ook andere Belgische kleppers als Greg Van Avermaet, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Philippe Gilbert en Thomas De Gendt tekenen present.

Volg de Ronde van Frankrijk van 26 juni tot 18 juli live op Eén. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top