The International 10, de hoogmis in het esportsecosysteem van Dota 2, is in gevaar. Het toernooi had in Zweden moeten doorgaan, maar heel wat problemen lijken de organisatie van het toernooi in het land meer dan ingewikkeld te maken. Valve heeft al aangekondigd dat het op zoek is naar oplossingen om het evenement te verhuizen.

The International is ongetwijfeld een van de bekendste esportsevenementen op de planeet. Ten eerste vanwege de game waarop de competitie plaatsvindt: Dota 2, dat enkele miljoenen spelers verzamelt terwijl het volgende maand zijn achtste verjaardag viert. Ten tweede, en dat is nog belangrijker, omdat het de reputatie heeft het best betalende toernooi ter wereld te zijn. Valve verzamelt namelijk elk jaar een duizelingwekkende prijzenpot van vele miljoenen euro’s, aangevuld met een deel van de winst uit de verkoop van in-game battle pass.

Maar het iconische evenement heeft een klap gekregen en is voorlopig in gevaar. Dat is althans wat Valve lijkt te zeggen in een communiqué dat het op 22 juni de wereld instuurde. De editie van 2020 werd met een jaar uitgesteld door covid-19 en de gezondheidscrisis, maar zou normaal gezien vanaf 5 augustus in Zweden doorgaan.

Na enkele maanden van organisatie en samenwerking met de Zweedse autoriteiten is er tot grote verrassing van de organisatoren echter een groot probleem opgedoken. Het evenement voldeed aan alle eisen om dezelfde uitzonderingen te krijgen als een sportevenement op hoog niveau, maar twee weken geleden vernamen de organisatoren dat dat niet langer het geval was. “Ondanks eerdere toezeggingen kregen we twee weken geleden te horen dat de Zweedse sportfederatie had gestemd tegen de aanvaarding van esports binnen de sportfederatie”, aldus de verklaring.

De enige oplossing: de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken vragen om het evenement te herclassificeren als een topsportevenement. Een verzoek dat blijkbaar werd gedaan, maar geweigerd door de verantwoordelijke.

Ook al lijkt de beslissing onschuldig, ze maakt de organisatie van het evenement echt wel een stuk ingewikkelder. Zonder de vrijstellingen is het namelijk onmogelijk visa te verkrijgen voor iedereen die naar Zweden zou afreizen voor het evenement, met inbegrip van spelers en staf. Zoals in het communiqué wordt uitgelegd, zou dit ook betekenen dat de douane individuele beslissingen zou nemen voor reizigers uit landen die geen visum nodig hebben om het land binnen te komen. Een beproeving voor de organisatie, zoals je je wel kan inbeelden.

De Aegis of Champions, de competitietrofee (Bron: Valve)

De talrijke redenen zetten Valve ertoe aan van locatie te veranderen, met het simpele doel om The International toch te laten doorgaan. Tegelijkertijd heeft de uitgever aangekondigd dat hij al op zoek is naar oplossingen om een nieuwe gastheer te vinden, ook al zijn er nog geen mogelijke pistes meegedeeld. Laten we hopen dat dat in orde komt voor de deadline van 5 augustus, wanneer de competitie normaal gezien zou moeten beginnen.

Als het toernooi doorgaat, zal The International, de tiende in zijn soort, 18 teams samenbrengen om te strijden voor een prijzenpot van in totaal ongeveer 40 miljoen dollar en, misschien wel nog belangrijker, de legendarische Aegis of Champions.

Copyright afbeelding: Valve