De start van Euro 2020 was geen sinecure voor Youri Tielemans, die Axel Witsel en Kevin De Bruyne moest vervangen tijdens hun herstel. Nu laatstgenoemden terug zijn, rijst de vraag wat er met de Leicester-speler moet gebeuren. Blijft hij in de basiself van Roberto Martinez, of moet hij wijken?
Tielemans geldt als één van de toekomstige spelleiders bij de Rode Duivels. Maar de middenvelder heeft zijn talent nog niet echt kunnen tentoonspreiden op dit EK. Tegen Rusland stapelde hij de slordigheden op in het matchbegin, terwijl hij tegen Denemarken – net als de rest van de ploeg – niet in het stuk voorkwam voor rust.
 
“Ik heb het beste van mezelf gegeven, maar kon nooit echt mijn technische vaardigheden tonen. Ik was niet top. Da’s echt een werkpunt”, verklaarde hij, goed bewust van zijn prestaties, in een video op sociale media.
 
Luxeprobleem voor Martinez
 
Tegen Finland mocht hij rusten op de bank, maar tegen Denemarken is hij schijnbaar diep gegaan – getuigen zijn krampen op het matcheinde. Daardoor mochten Kevin De Bruyne en Axel Witsel 90 minuten de wei in, om matchritme op te doen.
 
En wat nu? Witsel heeft bewezen dat hij terug is, zozeer dat het bijna lijkt alsof de Dortmund-speler nooit geblesseerd was. En wat te zeggen van KDB, de man die al zo vaak het verschil maakte voor de Duivels? In anderhalve match trakteerde De Bruyne zich op één goal en drie assists.
 
Tactiekwijzigingen op til?
 
Quid Tielemans? Zal Martinez dezelfde formatie behouden als tijdens de tweede helft tegen Denemarken? Witsel en Tielemans centraal, De Bruyne als vooruitgeschoven nummer 10, met Eden Hazard en Romelu Lukaku die lichtjes afzakken op de flanken? Mogelijks. Dat zou betekenen dat Mertens en Doku naar de bank verwezen worden.
 
Maar het is moeilijk om te bedenken wat Martinez aan het bekokstoven is, temeer omdat we de tegenstander nog niet kennen. We zagen al vaker hoe de bondscoach enkele verrassingen uit zijn hoed toverde om de tegenstander uit zijn lood te slaan.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Tipik via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.
 
Het speelschema van woensdag 23 juni:
  • Zweden - Polen: vanaf 17u50 op Canvas
  • Slowakije - Spanje: vanaf 17u30 op Eén
  • Duitsland - Hongarije: vanaf 20u50 op Ketnet
  • Portugal - Frankrijk: vanaf 20u40 op Eén