Hongarije vindt het een goede beslissing dat de Allianz Arena in München morgen niet verlicht wordt in de regenboogkleuren tijdens het EK-groepsduel tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA wees vandaag een verzoek van de stad München daarover af. Verschillende andere Duitse voetbalclubs hebben als reactie daarop beslist hun stadion woensdag wel in de kleuren van de LGBTQI-gemeenschap te verlichten.
"Godzijdank hebben de leiders van het Europese voetbal gezond verstand getoond door niet mee te doen aan wat politieke provocatie tegen Hongarije zou zijn geweest", aldus Peter Szijjarto, Hongaars minister van Buitenlandse Zaken. Gisteren zei hij ook al dat het extreem schadelijk en gevaarlijk is om sport en politiek te vermengen. 

De stad München had de UEFA gisteren toestemming gevraagd om het stadion in regenboogkleuren te versieren, "als zichtbaar teken van solidariteit met de LGBTQI-gemeenschap in Hongarije". De heisa is een direct gevolg van een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar.

De UEFA wees vandaag het verzoek echter af, omdat het om een politieke boodschap gaat en de UEFA "een politiek en religieus neturale organisatie" is. Het orgaan stelde wel voor om eventueel op andere momenten het stadion te verlichten in de kleuren van de LGBTQI-gemeenschap, zoals op 28 juni, wanneer de Stonewall-rellen van 1969 herdacht worden. Tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije zullen andere Duitse stadions, onder meer in Berlijn, Frankfurt, Keulen, Augsburg en Wolfsburg, wel in regenboogkleuren verlicht worden.