Tips voor een heerlijke midzomernacht

De pandemie heeft mogelijk nog eens stokken in de wielen gestoken van onze grote reisplannen deze zomer. Maar als je nog niet met een cocktail in de hand op een strand aan de andere kant kant van de wereld zit, kan je je zomernachten ook op andere manieren invullen. Dit zijn in elke geval onze tips om de kortste nacht van het jaar onvergetelijk te maken.

Een donkere nachtelijke wandeltocht

Nachtelijke wandelingen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie wel van de stilte en de rustige natuur kan genieten na het vallen van de avond, is niets beter dan een boswandeling in het donker, tussen de dierengeluiden en onder een door sterren verlichte hemel. En voor wie daarvan geniet, kennen wij een ideale locatie.
 
In een buurland van België, en dus met de wagen bereikbaar zonder aparte coronamaatregelen per land waar je doorheen reist, vinden we het Nederlandse nationale park Lauwersmeer. Die plek is door de International Dark Sky Association geklasseerd als Dark Sky Park, een plek waar het nog echt duister wordt. Dat is best opmerkelijk, zeker omdat Nederland een van de landen is met het meest lichtvervuiling van de hele wereld. Naast de ervaring van een bijzonder duistere nacht, is het park ook noordelijk genoeg om enkele keren per jaar het noorderlicht te kunnen waarnemen.

Zomernachtelijke lectuur

Voor wie het ’s nachts liever minder avontuurlijk aanpakt, geeft het lezen van een goede roman misschien wel dezelfde adrenalinestoot. Literatuur en midzomernacht, dat brengt ons meteen bij ‘A Midsummer Night’s Dream’, het beroemde toneelstuk van William Shakespeare. Wie nu al ineen krimpt bij herinneringen aan verouderd taalgebruik en verplichte lectuur op school, kunnen we geruststellen: we raden hier niet het originele werk aan. In plaats daarvan presenteren we een eigentijdse Amerikaanse herwerking: ‘A Summer Night’ van Chris Adrian. In die fantasierijke en dromerige roman worden twee werelden met elkaar geconfronteerd: de ene reëel, de andere magisch.
 
Henry, Will en Molly kennen elkaar niet, maar alle drie zijn ze een dierbare verloren. Op een zomeravond verliezen ze samen elk besef van tijd en plaats. Ze verdwalen in de verborgen landen van Titania en Oberon, de vorsten in het toneelstuk van de legendarische toneelschrijver. De auteur vermengt fantasie en werkelijkheid door ernstige emoties uit te drukken op een poëtische en magische manier. De roman laat je wegdromen naar een sprookjesachtige wereld.

Een film om onder een open hemel te zien

Om je filmavond nog bijzonderder te maken, neem je voor deze best een projector mee in de volle natuur. Met nog een paar lichtslingers en comfortabele kussens is de toon helemaal gezet.
 
Nu je de ideale plaats hebt om van een film te genieten, ontbreekt alleen nog de ideale film. Wat dacht je van een zomerse, romantische prent die je meteen zal vervoeren naar je eigen favoriete zomerherinneringen? In ‘The Last Summer’ genieten vier tieners uit Chicago van hun laatste zomer samen, voor ze elk hun eigen pad op gaan. De personages worden geconfronteerd met familie- vriendschaps- en liefdeskwesties in een zweverige, romantische sfeer.
 
Wie liever een andere klassieke drive-infilm ziet, zal in deze lijst zeker iets naar zijn gading vinden

Ontdek ‘The Last Summer’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

 

Het ideale kampvuurlied: ‘Sunshine Superman’ van Donovan

De zwoele zomeravonden rond een kampvuur na een lange dag in de zon gaan altijd perfect gepaard met wat getokkel op een gitaar. De zoveelste keer ‘Vrolijke Vrienden’ is misschien niet waar je deze zomer op zit te wachten, dus voor een avond vol samenzang bereid je beter een paar andere meezingers voor.
 
Een optimistisch nummer om uit volle borst mee te brullen, een ode aan het goede leven, dat is ‘Sunshine Superman’. Singer-singwriter Donovan scoorde er in de zomer van 1966 een grote hit mee, en het nummer blijft nog steeds meer dan overeind. Geïnspireerd door een luie middag in de zon en de liefde en met een heerlijk positief vleugje Britse poprock is dit misschien wel het ideale kampvuurlied. Voeg het alvast toe aan je playlist, en voor je het weet zingt iedereen mee.
 
Nog geen inspiratie voor je playlist? Dan biedt onze lijst met de nummers die deze zomer grijs gedraaid zullen worden misschien wel de oplossing.

Films

Bekijk alles
Top