Roberto Martinez zette Jérémy Doku in de basis tegen Finland en de flankaanvaller stelde niet teleur. De negentienjarige Doku toont dat hij met zijn snelheid en dribbels van onschatbare waarde kan zijn in het vervolg van het EK.
Roberto Martinez voerde heel wat wissels door in zijn basiselftal. Zo vielen er in de laatste groepswedstrijd tegen Finland maar liefst acht wissels te noteren ten opzichte van de partij tegen Denemarken. Jérémy Doku, die nog geen minuut speelde op het toernooi, mocht in de aanval naast Eden Hazard en Romelu Lukaku spelen.

In de voetsporen van Scifo

"Jérémy doet er alles aan om te starten en toont een grote maturiteit voor een 19-jarige jongen. Hij geeft alles op training om te starten", zei Martinez afgelopen zondag toen hij zijn elftal nog niet had meegedeeld. Door hem vanaf het begin op te stellen tegen Finland, maakte de Spaanse coach Doku - 19 jaar en 21 dagen oud - de op één na jongste Belg die op een EK speelde met de Duivels. Alleen Enzo Scifo was nog jonger in 1984.

Doku begon op de rechterflank en kreeg Leandro Trossard in zijn rug. Doku had geen last van zenuwen en met zijn snelheid en dribbels was hij één van de lichtpunten tegen Finland. Hoewel er nog wat ups en downs waren in zijn spel, zorgde hij toch voor heel wat problemen in de Finse defensie. Zonder een knappe redding van doelman Hradecky had hij zelfs zijn derde doelpunt voor de Rode Duivels kunnen maken.

Als supersub in de 1/8ste finales?

Doku scoorde punten bij Martinez. De ex-speler van Anderlecht was tevreden dat hij mocht spelen tegen Finland. "Ik ben nog jong en ik was niet gefrustreerd dat ik tegen Rusland en Denemarken niet speelde. Ik groei in dit team, maar ik weet dat ik moet wachten om mijn kans te krijgen en ik ben blij dat ik heb kunnen spelen", zei hij na de match. De jonge vleugelspeler kan echter gerust zijn, want hij heeft bewezen een serieuze optie te zijn op de rechterflank.

Dries Mertens voelt de hete adem van Doku in zijn nek. Hoewel de ervaring van de Napoli-speler in zijn voordeel werkte toen hij aan het toernooi begon, zorgde zijn matige vormpeil in combinatie met de solide prestaties van Doku ervoor dat Martinez mogelijk wel eens zou kunnen gaan wisselen. De onbevangenheid van de jonge Doku zou in de rest van het toernooi wel eens van pas kunnen komen. Te beginnen komende zondag in Sevilla, waar België zijn 1/8ste finale zal spelen.

Volg de EK-wedstrijden op Sporza via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.