Mathieu van der Poel heeft van de Olympische Spelen zijn grootste doel van de zomer gemaakt. Volgens veel specialisten zal hij dan ook de Ronde van Frankrijk 2021 niet helemaal uitrijden. Toch zal hij aan de start staan met enkele duidelijke doelstellingen.
 
Zaterdag start Mathieu van der Poel in zijn eerste Tour. Zal hij echter ook Parijs halen, in de wetenschap dat een olympische titel in het mountainbiken op de Spelen van Tokio zijn grote doel is? Waarnemers menen te weten dat hij aan de start zal staan in Brest om een ritzege te pakken en eventueel de gele trui te veroveren (voor de tijdrit van Laval). In de eerste week krijgt hij twee grote kansen op dagsucces: zondag in de rit naar Mûr-de-Bretagne en maandag in die naar Pontivy.
 
Volgens Cyrille Guimard, de voormalige Franse wielrenner en ploegleider, zal Van der Poel voor de bergen afstappen. Dat zegt hij in zijn column voor de Franse website Cyclism'actu. "Ik zie niet in wat nut hij kan hebben om de Pyreneeën over te raken, met het mountainbiken op de Spelen tien dagen later", zo zegt de ploegleider. "In de eerste twee etappes vindt hij een aankomst die op zijn lijf is geschreven. Daar zal hij wel moeten afrekenen met renners als Alaphilippe et Wout Van Aert, maar hij kan zeker het geel nastreven."
 
En die gele trui veroveren zou voor de Nederlander een enorme emotionele waarde hebben: "Ik denk dat hij het absoluut zal willen, alleen al omdat zijn grootvader, Raymond Poulidor, nooit het geel heeft gedragen. De gele trui dragen zou voor hem een grote symbolische waarde hebben", aldus Guimard nog.
 
Een ontketende Van der Poel in de eerste week die halverwege de tweede week van de Tour niet meer start? Het zou zomaar eens kunnen, om het met de gevleugelde woorden van José De Cauwer te zeggen.
 
(DC/Picture : Belga)