Een combinatie van zwarte humor en emoties, een recept dat al 20 jaar werkt voor Ricky Gervais

Films |
Ricky Gervais viert vandaag zijn 60ste verjaardag. Hij is de onbetwiste meester van zwarte humor en heeft als veelzijdige komiek een indrukwekkende carrière opgebouwd. Zo brengt hij al twintig jaar jaar de meest ambitieuze comedyprojecten op het kleine scherm. Proximus Pickx kijkt naar de hoogtepunten uit zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Office (2005)

Als je nog nooit de kans hebt gehad om kennis te maken met de donkere humor van Ricky Gervais, is 'The Office' een aangename kennismaking. Dit door de BBC geproduceerde korte programma, opgenomen als een soort documentaire, volgt het dagelijkse leven van David Brent, eigenaar van een drukkerij, en zijn medewerkers.
 
Er wordt niet gelachen, de scènes worden opgenomen met een fel wit licht en we zien enkel zeer sobere kantoorversieringen... Kortom, er valt de banale personages in de reeks niets te benijden. Desalniettemin is het gedrag van baas David Brent (vertolkt door Ricky Gervais) verbijsterend. David gelooft dat hij de beste is en belandt daardoor voortdurend in de meest onwaarschijnlijke situaties. In de reeks komt hij over als een echte mislukkeling.
 
Op het eerste gezicht leek deze atypische komedie heel weinig succes te hebben. Maar tegen de verwachtingen in werd 'The Office' heel snel een internationaal kassucces dat in meer dan 80 landen te zien was. Een Amerikaanse versie met Steve Carell is eveneens een culthit geworden, waardoor Gervais ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan populariteit wint.

Zijn alombekende personage heeft trouwens ook een eigen film 'David Brent: Life on the Road' die je kunt bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

 


Je kan trouwens ook enkele hits van David Brent terugvinden op Spotify!The Invention of Lying (2009)

Deze Amerikaanse komedie, geregisseerd door Ricky Gervais en Matthew Robinson, toont een wereld waar leugens en hypocrisie niet bestaan. Mark Bellison heeft zojuist zijn baan verloren en is bijna blut. Om de controle over zijn leven terug te krijgen, besluit hij te liegen. Helaas lijken zijn problemen nog maar net te zijn begonnen.
 
Deze intelligente en grappige film stelt de menselijke soort in vraag en neemt het idee van leugentjes om bestwil onder de loep. Ricky Gervais speelt de hoofdrol naast een voortreffelijke Jennifer Garner.

'The Invention of Lying' is beschikbaar via Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Derek (2013)

Dit juweeltje van humor, emotie en menselijkheid werd in 2013 gecreëerd door Ricky Gervais zelf. Wederom zien we hem in de hoofdrol. Deze reeks van drie seizoenen vertelt het verhaal van Derek Noakes, een 49-jarige werknemer in een bejaardentehuis. Simpel van geest, naïef, niet erg elegant en onhandig, blijkt Derek niettemin een gevoelige man van goede wil te zijn. Hij wil rechtuit en genereus zijn en het beste uit de mensen om hem heen naar boven halen.
 
Net als 'The Office' werd deze serie opgenomen in de vorm van een nepdocumentaire waarin je een waaier van emoties kan terugvinden. In de reeks is oprechtheid een rode draad, een echte verademing.
 
Bekijk alle drie de seizoenen van 'Derek' opnieuw op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Zijn Golden Globes-speech (2020)

"Je zult blij zijn te horen dat dit de laatste keer is dat ik deze ceremonie heb gepresenteerd, dus het kan me niets meer schelen. Nee, grapje. Ik heb er nooit om gegeven", zei Ricky Gervais op 5 januari 2020 toen hij voor de vijfde keer de Golden Globes-ceremonie presenteerde. De acteur had eerder al gezegd dat zijn openingstoespraak zijn laatste zou zijn.
 
De video van zijn aangebrande toespraak ging de wereld rond, waardoor hij nog meer bekendheid verwierf. Zijn toespraak schuwde de taboes niet, liet geen spaander heel van Hollywood en stelde racisme en seksuele intimidatie aan de kaak.
 
Hieronder kan je de volledige speech bekijken:
 

After Life (2019)

'After Life' vertelt het verhaal van Tony, vertolkt door Ricky Gervais. Hij is een gebroken man na de dood van zijn vrouw Lisa aan kanker. Hij heeft alle moed verloren maar vindt opnieuw de zin van het leven door zichzelf een nieuw doel in het leven te geven. Hij neemt zich voor om vanaf nu de mensen om hem heen te straffen voor het ongeluk dat hij heeft geleden.
 
De reeks is een waar meesterwerk en combineert nerveuze lachjes met depressieve episodes. Het valt op dat in alle creaties van Gervais hij zijn humor baseert op een combinatie van komedie en pijnlijke situaties. Ook in deze serie schuwt hij geen taboes en benadert hij de dood, veroudering en kanker met een kille, zwarte humor. Er werd een derde seizoen aangekondigd en de opnames zijn onlangs van start gegaan, al is er voorlopig nog geen releasedatum bekend.
 
Bekijk de eerste twee seizoenen van 'After Life' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Als je de serie nog niet hebt gezien, laat je dan overtuigen door de geweldig mooie soundtrack: 


 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top