De Parijzenaars kunnen na zestien jaar weer winkelen in het iconische grootwarenhuis La Samaritaine. Het compleet gerenoveerde winkelcomplex op de Rue de Rivoli werd vandaag officieel ingehuldigd door de Franse president Emmanuel Macron.
Het grote publiek kan er pas woensdag weer gaan winkelen, maar de primeur was vandaag al voor de president. Die had het tijdens de inhuldigingsceremonie over een "formidabele schat van Frans erfgoed (...) Hier waart de Franse levenskunst rond."

La Samaritaine opende iets meer dan 150 jaar geleden de deuren en was jarenlang een gevestigde waarde in de Franse hoofdstad, maar moest in 2005 de deuren sluiten. Het gebouw, in art-nouveau- en art-decostijl - was in verval geraakt en werd officieel om veiligheidsredenen afgesloten, al was het warenhuis ook al jaren verlieslatend. 

LVMH, het luxeconcern achter merken als Louis Vuitton en Dior, is al sinds 2001 meerderheidsaandeelhouder van het grootwarenhuis en eigenaar van het pand. LVMH-oprichter en voorzitter van de raad van bestuur Bernard Arnault pompte de afgelopen jaren 750 miljoen euro in de complete renovatie van La Samaritaine. De beschermde erfgoedelementen - de mozaïeken en smeedijzeren balustrades bijvoorbeeld - bleven behouden, maar het gebouw kreeg wel een hypermoderne gevel aangemeten. 

Naast het warenhuis huisvest La Samaritaine nu ook een luxehotel met 72 kamers en zicht op de Seine en vier restaurants. Het winkelgedeelte zelf beslaat nog altijd zo'n 20.000 vierkante meter - tegenover 30.000 vierkante meter voor de sluiting - en zal producten van ongeveer 600 luxemerken aanbieden. 

La Samaritaine had normaal gezien al in 2020 heropend moeten worden, pal op de 150ste verjaardag van het pand, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. De heropening nu staat voor president Macron meteen ook symbool voor het einde van de pandemie. "We bereiden de heropleving voor na vijftien maanden crisis."