VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet heeft vandaag bij de start van de 47ste sessie van de Raad voor de Mensenrechten in Genève gepleit voor actie met het oog op de grootste en zwaarste achteruitgang van de mensenrechten die ze naar eigen zeggen ooit heeft gezien.
"We moeten een visie hebben die levens verandert en we moeten gezamenlijk actie ondernemen", klonk het. "We hebben nood aan samenlevingen die, hoewel divers, dezelfde fundamentele engagementen delen om ongelijkheid te verminderen en de mensenrechten vooruit te stuwen", zo zei de voormalige Chileense presidente nog.

Bachelet is naar eigen zeggen zwaar geraakt door de zware inbreuken op mensenrechten in de Ethiopische regio Tigray. "De situatie daar is verschrikkelijk, met meer dan 350.000 mensen die honger lijden."

Ook wel ze dit jaar een toegang krijgen to de Chinese regio Xinjiang, "waarover we steeds meer informatie krijgen over schendingen van de mensenrechten." Het gaat onder meer om de willekeurige detentie van etnische minderheden in 'heropvoedingskampen'".