Afgelopen weekend domineerden de Fransen van Vitality aartsvijand Team BDS in de finale van de European Championship , als afsluiter van het 10de seizoen van de Rocket League Championship Series. Met twee zeges tegen nul gaven ze geen enkele kans aan hun tegenstander.

 

Voor elke Europese fan van Rocket League was de grote finale van de European Championship een om duimen en vingers bij af te likken. Nadat ze heel het seizoen de eerste twee plaatsen van het podium deelden, namen Team Vitality en Team BDS het afgelopen zondag andermaal tegen elkaar op.

Ondanks het einde van het seizoen stond er geen wereldtitel op het spel voor het winnende team. Gezien de gezondheidscrisis besloot ontwikkelaar Psyonix om het wereldkampioenschap te annuleren. In de plaats werden er kampioenschappen per continent georganiseerd. Het mocht dan wel een minder indrukwekkende titel zijn, maar dat weerhield de teams er niet van om tijdens het toernooi alles uit de kast te halen.

Zoals we in een vorig artikel al uitlegden, werd er een speciaal format in gebruik genomen voor dit evenement. Om de competitie een beetje pit te geven, werd er niet in BO5 of BO7 format gespeeld, de gebruikelijke manier om Rocket League-competities te beslissen. Om door te stoten, moesten de teams meerdere BO’s winnen. De grote finale was bijvoorbeeld een BO3 van BO7-games. De eerste ploeg die twee BO7’s op haar naam schreef, mocht zich tot eindwinnaar kronen.

Dat scenario is precies wat Vitality liet zien tegen BDS, die hen sinds het begin van het seizoen domineerden. De Fransen toonden een Olympische vorm in de grote finale. De eerste BO eindigde met een verwoestende 4-0. Kaydop en zijn ploegmaats zetten het klasseverschil nog eens in de verf tijdens de laatste BO, met een eindscore van 4-1. Het eerste punt was binnen, Vitality mocht dromen van de titel.

Maar Team BDS staat niet voor niets bijna 2000 punten voor de Fransen in het Europees klassement. Dat bewezen ze aan het begin van de tweede reeks: BDS won de eerste game met 2-1. Gelukkig voor de Franse ploeg namen Kaydop, Fairy Peak en Alpha54 al snel de controle opnieuw in handen.

Ondanks een tweede verloren game, won Vitality ook de tweede BO7. De Fransen pakten zo de Europese titel in een veel minder competitieve finale dan verwacht. Een knappe prestatie van de spelers, zeker gezien het unieke en uitdagende format. De winnaars keren naar huis terug met een mooie hoofdprijs van $160 000, en in de wetenschap dat ze hun zwarte beest eindelijk bedwongen hebben.

Het avontuur van Belg AztraL en zijn teamgenoten van Solary was van korte duur. Zij moesten het toernooi in de eerste ronde al verlaten, na een nederlaag tegen Team Queso. Onze landgenoot maakt nog maar een half seizoen deel uit van Solary. Of hij volgend seizoen nog lid zal zijn van de organisatie, is nog niet bekend.

Copyright afbeelding: Team Vitality