De Olympische Spelen: een dankbaar onderwerp voor waargebeurde films

Films |
Vanavond om 23u10 kan je op Eén kijken naar 'Asterix en de Olympische Spelen', een komische film uit 2008 over de bekendste Galliër aller tijden. De Olympische Spelen worden regelmatig gebruikt als het toneel voor speelfilms, reden genoeg voor Proximus Pickx om een paar bekende en minder bekende voorbeelden op te diepen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

I, Tonya

Het verhaal gaat dat toen hoofdrolspeelster Margot Robbie het scenario las, dat ze dacht dat deze film over een fictief verhaal ging. Het levensverhaal van kunstschaatsster Tonya Harding leest dan ook als een spannende thriller. Harding groeide op in een arm arbeidsgezin aan de Amerikaanse Westkust en zette alles op alles om de beste te worden in haar sporttak. Daarvoor schuwde ze de zware middelen niet, bleek aan de vooravond van de kwalificatiewedstrijden van de Olympische Spelen in 1994. Haar concurrente, Nancy Kerrigan, werd op een koude januaridag aangevallen door een onbekende man. Hij brak met een wapenstok haar rechterknie, waardoor ze niet meer kon meedoen aan de selecties en Harding naar de Olympische Spelen in het Noorse Lillehammer mocht vertrekken. Hoe het complot naar Harding leidde, kan je zien in deze zwarte komedie.

Bekijk 'I, Tonya' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Chariots of Fire

In het genre van sportfilms is 'Chariots of Fire' een echte klassieker, en dat is niet alleen te danken aan de zeven Oscar-nominaties waarvan de Britse regisseur Hugh Hudson er vier kon verzilveren in 1981. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van enkele Britse atleten die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 1924. Ze strijden om de Olympische eer in een tijd waarin dopingtesten en stimulerende middelen nog geen gemeengoed waren. Wat overblijft zijn rauwe beelden van gespierde jonge mannen die blootvoets op het strand oefenen met hun wilskracht en uithoudingsvermogen als enige hulp om de overwinning te bereiken. Dit alles wordt overgoten met een Grieks muzikaal sausje van Vangelis, waardoor de kippenvelmomenten nooit ver weg zijn.
 
Ontdek 'Chariots of Fire' op Disney+, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.
 

Cool Runnings

Hoewel regisseur Jun Turteltaub op bepaalde punten een loopje heeft genomen met de waarheid in 'Cool Runnings', heeft er op de Olympische Spelen in 1988 wel degelijk een Jamaicaans bobsleeteam meegedaan aan de competitie. De reactie van het Olympisch Comité was er eentje van ongeloof, want in het Caribisch gebied is het onmogelijk om wintersporten te beoefenen. De Jamaicaanse deelnemers houden vol en slagen erin om een plaatsje te veroveren in de kwalificaties en later in de finales. Door het verleden van hun trainer, die op de Olympische Winterspelen in 1972 zou hebben valsgespeeld, geraken de Jamaicanen in de problemen voor de finale. Hoe ze uit de problemen geraken, kan je bekijken in deze komische feelgoodfilm uit 1993.

Ontdek Cool Runnings op Disney+, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.
 

Berlin 36

Voor veel mensen zijn de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn onlosmakelijk verbonden met de vier magistrale overwinningen die de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens daar heeft behaald. De mythe gaat dat Adolf Hitler geweigerd zou hebben om de hand van de zwarte Amerikaan te schudden, maar dit klopt niet. De dictator wenste enkel de handen van winnende Duitse deelnemers te schudden. Dichter bij de waarheid is 'Berlin 36', dat het verhaal vertelt van de Duits-Joodse atlete Gretel Bergmann. Ze werd vanwege de raszuiverheidwetten in nazi-Duitsland in eigen land vervangen door Marie, een concurrerende atlete. Wanneer ze ontdekt dat Marie is geboren als intersekse en werd opgevoed als meisje, sluiten ze een vriendschap die beslissend zal zijn voor hun deelname aan de Olympische Spelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top