Harry Kane breekt voorlopig weinig potten op het EK maar de 27-jarige aanvaller van de Engelse nationale ploeg hoeft niet te vrezen voor zijn plaats. Bondscoach Gareth Southgate sprak zondag zijn vertrouwen uit in de aanvoerder van de Three Lions en bevestigde dat hij in de laatste groepsmatch tegen Tsjechië, dinsdag op Wembley, in de basis zal staan.
Kane zette zowel tegen Kroatië (1-0) als tegen Schotland (0-0) een bleke prestatie neer en moest twee keer vroegtijdig naar de kant. Onder meer het feit dat hij nog niet een keer tussen de palen schoot, leverde de 55-voudig international (34 goals) bakken kritiek op. Maar op de steun Southgate kan hij blijven rekenen.
"Jullie mogen er zeker van zijn, ja, absoluut", antwoordde de Engelse bondscoach op de vraag of Kane dinsdag zal starten. "Hij is noodzakelijk, niet alleen voor de goals die hij maakt, maar ook voor de opbouw en voor al de rest", stelde Southgate. "Deze situaties heeft hij al 100 keer meegemaakt."
Volgens Southgate wisselde hij de spits van Tottenham al twee keer omdat het toernooi nog lang kan duren. "Tijdens het WK heeft hij veel gespeeld en dit keer meenden wij dat hij wat ontlast moest worden. Bovendien hebben we goede spelers op de bank." Tegen Kroatië kwam Jude Bellingham in zijn plaats, tegen de Schotten Marcus Rashford. 
Engeland heeft tegen Tsjechië voldoende aan een punt om door te stoten naar de achtste finales.