Hoe 'A Knight's Tale' het pad effende voor 'Bridgerton'

Sommige films worden vanaf het begin gewaardeerd: de grote blockbusters vinden hun publiek of de bejubelde indiefilms worden meteen door de critici geprezen. Dan zijn er ook films die hun tijd ver vooruit zijn en pas gewaardeerd worden naarmate ze ouder worden. Een goed voorbeeld daarvan is ‘A Knights Tale’ met Heath Ledger.

De film gaat over William Thatcher, een 14de-eeuwse boer die gelooft dat men "zijn lot kan veranderen". Hij droomt ervan om aan ridderspelen mee te doen, maar het is hem verboden omdat hij niet van adellijke afkomst is. Wanneer zijn meester, Sir Ector, sterft, neemt hij zijn plaats in en begint illegaal mee te doen aan toernooien onder de naam Ulrich von Liechtenstein. William wordt verliefd op de feministische Jocelyn (Shannyn Sossamon), een dame van adellijke afkomst. Maar geen enkele film zou compleet zijn zonder een verrukkelijke schurk, hier in de vorm van graaf Adhemar (Rufus Sewell), die ook wedijvert om de liefde van Jocelyn.

Struikelblokken
 
Toen ‘A Knight’s Tale’ op 11 mei 2001 in de bioscoop uitkwam, was dat niet onder groot applaus. De film verdiende zijn geld terug, had enkele fans en was opmerkelijk door zijn frisse cast die een prominente carrière zou uitbouwen. Maar hij was door een aantal struikelblokken (en een klein schandaal) geen groot succes.
 
Eerst en vooral door de timing, want een week na de release kwam wereldhit ‘Shrek’ in de zalen. De middeleeuwse film werd dus in zekere zin opgeslokt door de grote groene oger. Daarnaast had de marketingfirma achter ‘A Knight’s Tale’ een grove fout gemaakt: op de filmposter stond een lovende kritiek van een onbestaande recensent. Eens het uitkwam dat David Manning niet echt bestond, wierp het schandaal een schaduw over de film.
 
Het derde struikelblok zat echter in de inhoud. Hoewel de film rijzende ster Heath Ledger in de hoofdrol zette en schrijver-regisseur Brian Helgeland aan boord had die net een Oscar had gewonnen, was er veel ophef over het feit dat ‘A Knight’s Tale’ moderne muziek mengde met de middeleeuwse setting. Sommige kijkers waren verward door de anachronismen en konden gewoon niet wennen aan een film over steekspel die opent op de tonen van Queens ‘We Will Rock You’

Grote voorloper
 
Twintig jaar later zien kijkers ‘A Knight’s Tale’ in een volledig ander daglicht. Je kan zelfs zeggen dat hij het pad geëffend heeft voor Netflix-hit ‘Bridgerton’. Hoewel Helgeland die show niet heeft gezien, las hij onlangs een recensie. "Ze waren vol lof over moderne muziek in deze oudere setting en ik dacht 'Wablief?'", herinnert hij zich lachend, voordat hij eraan toevoegde dat zijn film in het stuk wel werd genoemd.
 
De impact is ook zichtbaar op meer persoonlijke manieren: mensen met tatoeages van beroemde quotes uit de film, mensen die de kostuums voor hun huwelijk vragen, journalisten die iedereen die met de film te maken heeft vertellen dat het hun favoriete film aller tijden is. Helgeland zegt dat het hem aanvankelijk overviel. "Ik denk omdat het een vreemde film is", zegt hij. "Weet je, er is een hele groep mediëvisten die gepromoveerd zijn en er wetenschappelijke discussies over hebben geschreven met voetnoten.” Dan heeft hij toch iets goed gedaan in 2001.
 
Bekijk ‘A Knight’s Tale’ op 24 juni om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 
Krijg je maar geen genoeg van Heath Ledger? Bekijk hem dan als de Joker in ‘The Dark Knight Rises’ op 25 juni om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!


Films

Bekijk alles
Top